Ventilatierooster

Ventilatieroosters zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten en kunnen daarnaast voor verschillende doeleinden dienen. In beginsel zijn ventilatieroosters bedoeld om een woning of ruimte te voorzien van gecontroleerde of juist ongecontroleerde luchtstromen. Zo kunnen ventilatieroosters gebruikt worden om een ruimte te voorzien van frisse lucht of juist het afvoeren van vervuilde lucht. Door het plaatsen van ventilatieroosters op de juiste plekken wordt er gezorgd voor een optimaal binnenklimaat.

We kennen drie verschillende type ventilatie(systemen), namelijk: natuurlijk ventilatie, mechanische ventilatie en ventilatie met warmte terugwinning (wtw-units).

Bij elke type ventilatie is er sprake van een ander soort ventilatierooster. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerroosters, plafondroosters, raamroosters, wandroosters, etc. Hieronder leest u meer over de verschillende ventilatietypes en de daarbij behorende roosters.

Natuurlijke ventilatie
Bij natuurlijke ventilatie is er sprake van ventileren waar geen machines of andere systemen aan te pas komen. Deze manier van ventileren wordt al eeuwenlang toegepast omdat dit de makkelijkste vorm van ventilatie is. Door tactisch geplaatste kieren en roosters wordt ervoor gezorgd dat lucht op een natuurlijk wijze wordt aan- of afgevoerd. Het openzetten van ramen zorgt uiteraard ook voor frisse lucht, maar dit is niet hetzelfde als ventileren. Want bij het principe van ventilatie wordt er frisse lucht toegevoerd en vervuilde lucht weer afgevoerd. Bij natuurlijke ventilatie wordt er vaak gebruik gemaakt van gevelkleppen, raamroosters, deurroosters en vloerroosters.

Mechanische ventilatie
Het principe van een mechanische ventilatie is vergelijkbaar met natuurlijke ventilatie, het grote verschil is alleen dat er nu een mechanisch systeem gebruikt wordt. Een mechanische ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde vochtige lucht in uw woning wordt afgevoerd. Deze lucht wordt afgevoerd via speciale ventilatie ventielen die in het plafond zijn geplaatst in de badkamer, wc, keuken of andere ruimte. Vervolgens komt er weer frisse lucht binnen via verschillende roosters in een woning. Dit zijn dezelfde type ventilatieroosters als bij een woning waarbij sprake is van natuurlijke ventilatie. Ook bij deze type ventilatie wordt er dus gebruik gemaakt van raamroosters, deurroosters, gevelklappen en vloerroosters.

Ventilatie met Warmte terugwinning (wtw-unit)
Bij een ventilatiesysteem waarbij een wtw-unit centraal staat wordt er zowel frisse lucht toegevoerd als vervuilde lucht afgezogen via speciale afzuigventielen in het plafond van de woning. Bij een wtw-unit is er meestal geen sprake van ventilatieroosters maar ventielen in het plafond. Deze afzuig- en toevoerventielen zijn vaak te vinden in de keuken, wc, badkamer, woonkamer en tevens in de slaapkamers. Afhankelijk van de grootte en inhoud van een woning zijn er meerdere afzuigventielen te vinden. Een gemiddelde woning met een wtw-unit heeft 8 tot 12 ventielen.

Verschillende soorten ventilatieroosters

Zoals genoemd zijn er verschillende soorten ventilatieroosters beschikbaar voor uiteenlopende situaties. De verschillende type ventilatieroosters worden hieronder beschreven:

Raamroosters en deurroosters
Deze type roosters zijn vaak wat kleiner en zijn te vinden in binnendeuren en ramen. Deze worden vaak toegepast bij woningen zonder een ventilatiesysteem of bij woningen waarbij er sprake is van een systeem met alleen afzuiging. Een gecontroleerde luchtdoorvoer levert een grote bijdrage aan de optimale werking van het ventilatiesysteem. Er zijn verschillende leveranciers en aanbieders die innovatieve raam- en deurroosters bieden. Dit kunnen zelfregelende roosters, roosters met geluiddemping, brandwerende roosters, elektronische gestuurde roosters of simpele raamroosters zijn.

Elektronische  ventilatieroosters
Elektronische ventilatieroosters werken vaak op basis van een CO2-gehalte meting. Hiermee is de aansturing van het rooster optimaal en wordt er gezorgd voor de juiste hoeveelheid ventilatie op het juiste moment. Dit zorgt niet alleen voor een optimaal binnenklimaat maar daarnaast ook voor een extra energiebesparing, aangezien de ventilatie geen overtollig werk doet. Deze systemen zijn verkrijgbaar als raam- en deurroosters.

Ventilatieroosters met voorverwarming
Er zijn tegenwoordig ook roosters beschikbaar die het mogelijk maken om koude lucht van buiten voor te verwarmen alvorens deze door te laten in een ruimte. Dit is bijvoorbeeld in de winter het geval wanneer het buiten kouder dan 10 graden is. Dit werkt op basis van een CO2 meting.

Muurroosters
Muurroosters zijn te vinden in de gevel van een woning. Deze type roosters worden toegepast bij woningen waarbij sprake is van natuurlijke ventilatie.

Reiniging en onderhoud van ventilatieroosters en ventielen

Net zoals elk ander onderdeel van een ventilatiesysteem hebben roosters en ventielen onderhoud nodig. Wanneer ventilatieroosters of ventielen slecht zijn afgesteld of juist vervuild zijn zullen deze een optimale werking van het ventilatiesysteem sterk belemmeren. Hierdoor verslechterd het binnenklimaat snel en neemt de kans op schimmels, vocht bacteriën en andere ongedierte toe. Daarom raden wij u aan om uw volledige systeem inclusief de afzuig- en toevoerpunten in een woning regelmatig te (laten) reinigen. Simpele ventilatieroosters in een woning zijn vaak makkelijk zelf te reinigen door deze even los te koppelen waar mogelijk en deze vervolgens te reinigen met huismiddelen. U kunt simpele roosters namelijk zelf gemakkelijk eruit te halen of eruit klikken om deze vervolgens schoon te maken.

Bij Alpha Ventilatie hoeft u geen aparte afspraak te maken voor het laten reinigen van uw ventilatieroosters. De reiniging en onderhoud van roosters zit inbegrepen in zowel klein als groot onderhoud. U kunt de tarieven online bekijken en direct een afspraak maken. Wanneer u liever eerst een medewerker wilt spreken, kunt u bellen tijdens onze openingstijden.

Online afspraak maken

Maak direct online een afspraak voor reiniging en onderhoud van uw ventilatiesysteem.

bel: 030-3200120 online afspraak

Ventilatierooster kopen

Wanneer u ventilatieroosters wilt kopen kunt u deze online op verschillende webshops terugvinden. Wanneer u niet zeker weet wat u precies nodig heeft kunt u het advies van één van onze specialisten inschakelen. Daarnaast kunt u bij Alpha Ventilatie er ook voor kiezen om verschillende type ventilatieroosters te laten installeren. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.