Home » Ventilatie » Perilex of randaarde: wat is het verschil?

Perilex of randaarde: wat is het verschil?

Tegenwoordig vind je veel stopcontacten in elke woning. Dat is ook nodig, want we gebruiken dagelijks veel elektrische apparaten. De meeste van de deze apparaten kunnen worden aangesloten op een randaarde stopcontact. Er zijn echter ook een aantal elektronische apparaten die aangesloten moeten worden op een Perilex stopcontact. Wat het verschil is? Dat lees je hier!

perilex of randaarde het verschil

Wat is randaarde?

wat is randaarde

Randaarde stopcontacten worden ook vaak gewone stopcontacten genoemd. Je kunt de randaarde stopcontacten herkennen aan de twee gaatjes. De randaarde stekkers kun je herkennen aan de twee pinnen. De stekkers van de meeste elektrische apparaten kunnen worden ingestoken in randaarde stopcontacten. Randaarde stopcontacten hebben twee fasen. Dat wil zeggen dat er twee elektriciteitsdraden lopen tussen het stopcontact en de meterkast. In totaal staat hier 230 volt op. Dit is doorgaans genoeg stroom voor een gemiddeld elektrisch apparaat.

Wat is Perilex?

wat is perilex

Perilex stopcontacten hebben vier gaatjes en de Perilex stekkers hebben vier pinnen. Dit betekent dat er ook vier elektrische draden lopen tussen het stopcontact en de meterkast. Éen hiervan is de nuldraad en de andere drie zijn fasen draden. In totaal staat er 460 volt aan stroom op een Perilex stopcontact. Soms is er ook een vijfde draad aangesloten op Perilex stopcontacten. Dat is handig, want de apparaten die op dit soort stopcontacten worden aangesloten hebben vaak veel stroom nodig. Perilex stopcontacten worden dan ook gebruikt voor grote en krachtige apparaten.

Het verschil tussen Perilex en randaarde

verschil perilex en randaarde

Het grote verschil tussen Perilex en randaarde is dat er dubbel zoveel stroom geleverd kan worden door een Perilex aansluiting. Dit is dus maximaal 230 volt meer. Hierdoor kan een Perilex stopcontact grote krachtige apparaten aan. 

Wanneer heb ik een Perilex stekker nodig?

wanneer perilex nodig

Bijna alle apparaten die je in huis hebt kunnen worden aangesloten op een randaarde stopcontact. Hierbij kun je denken aan verschillende apparaten zoals krultangen, koffiezetapparaten en koelkasten. Er zijn echter een aantal apparaten die een Perilex stopcontact nodig hebben. Dit zijn apparaten die veel meer stroom vereisen dan 230 volt. Dit zijn bijvoorbeeld inductiekookplaten. Je kunt gemakkelijk herkennen wanneer je een Perilex stopcontact nodig hebt: check hoeveel pinnen de stekker van het apparaat heeft. Zijn het er vier, dan heb je een Perilex stopcontact nodig. Zijn het er twee, dan volstaat een randaarde.

Perilex stekker bij ventilatiesystemen

Bij mechanische ventilatie worden de extra fasedraden gebruikt om het apparaat bedraad te kunnen bedienen. De Perilex stopcontact is verbonden met de driestanden schakelaar in de keuken. Dus bij mechanische ventilatie wordt een Perilex stopcontact niet gebruikt voor meer stroom.

Een randaarde stopcontact omzetten naar Perilex

randaarde omzetten naar perilex

In oudere huizen kan het zo zijn dat er geen Perilex stopcontacten geïnstalleerd zijn. Dat is natuurlijk niet handig als je een Perilex stopcontact nodig hebt. Gelukkig kun je een randaarde stopcontact over laten zetten naar een Perilex stopcontact. Het is daarbij wel van belang dat je een elektricien inschakelt. Het is namelijk niet makkelijk om een stopcontact om te zetten en daarnaast vergt het ervaring. Dat komt omdat een Perilex stopcontact één of twee eigen groepen moet krijgen in de meterkast. Daarnaast moet er ook aan de kabels gewerkt worden en het stopcontact zelf moet aangesloten worden op de meterkast. Dit is niet niks, dus laat het werk over aan een vakman!

Perilex en randaarde samengevat

randaard en perilex samengevat

Het grootste verschil tussen Perilex en randaarde stopcontacten is de hoeveelheid stroom die ze kunnen leveren. Randaarde gaat tot ongeveer 230 volt en Perilex tot ongeveer 460. Perilex stopcontacten kunnen dus twee keer zoveel stroom leveren en dat is handig voor krachtige elektrische apparaten zoals inductiekookplaten.

Bij een ventilatiesysteem wordt een Perilex stopcontact gebruikt om het systeem ook bedraad te kunnen bedienen door middel van een driestanden schakelaar in de keuken.

Een randaarde stopcontact kun je herkennen aan de twee gaatjes die het heeft en de Perilex aan de vier gaatjes. Niet elk huis is nog voorzien van Perilex stopcontacten. Mocht je deze toch nodig hebben, laat dan een elektricien een randaarde stopcontact omzetten naar een Perilex stopcontact.