Ventilatie tegen ongedierte

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met ongedierte in huis. Denk hierbij aan fruitvliegjes, motten, zilvervisjes en andere ongewenste insecten. Wanneer u ongedierte in huis tegen wilt gaan, is het belangrijk om uw huis goed te luchten. De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van mechanische ventilatie waarbij er vuile lucht wordt afgezogen uit de woning. De afzuiging vindt plaats via de verschillende afzuigpunten in de woning waarbij vervuilde lucht vervoerd wordt door de luchtkanalen.

Luchtkanalen in een woning zijn bij uitstek de perfecte broedplaats voor verschillende soorten ongedierte, bacteriën en schimmels.

Zilvervisjes
Zilvervisjes nestelen zich vaak tussen overtollig stof in een woning. Slecht onderhouden luchtkanalen zitten vaak vol met stoffen, schimmels en vocht wat aantrekkelijk is voor dit soort ongedierte. Daarom is het belangrijk om de ruimtes waar vaak zilvervisjes voorkomen goed te ventileren. Daarnaast is het belangrijk om de kieren en gaten in een ruimte goed te dichten zodat zij zich hier niet kunnen nestelen. Zilvervisjes zijn vaak te vinden in de wc, badkamer en slaapkamers (onder bedden en in hoeken). Het is daarom belangrijk om de verschillende ruimtes goed schoon te houden. Papiervisjes zitten zoals de naam al doet vermoeden vaak verscholen tussen boeken en papier. Vermijd daarom stapels boeken en papier in huis of plaats deze in afgesloten bakken.

Fruitvliegjes
Iedereen kent ze wel: die kleine vervelende vliegjes die vaak in de zomer te vinden zijn rond voedsel (zoetigheden). Fruitvliegjes leggen vaak eitjes op plekken waar het zowel nat is als droog. Denk hierbij aan lege flessen of blikken die half gedronken zijn. Zolang u geen lege flessen laat staan, borden en bestek goed droogt en daarnaast geen zoetigheden laat staan, kunt u fruitvliegjes tegengaan. Ververs regelmatig de vuilniszakken in uw woning en laat uiteraard fruit niet te lang staan.

Is ongedierte zoals zilvervisjes en motten schadelijk voor de gezondheid?
Over het algemeen is dit type ongedierte niet schadelijk voor uw gezondheid maar is het voornamelijk vervelend. Sommig ongedierte neemt ziektekiemen met zich mee maar gelukkig komt het nauwelijks voor dat u er daadwerkelijk ziek van wordt. Het zijn voornamelijk de bacteriën en schimmels in uw woning die u ziek maken.

Andere manieren om ongedierte tegen te gaan in huis
Naast een goede ventilatie zijn er vele andere mogelijkheden waarop u ongedierte in huis kunt tegengaan. Denk hierbij aan het goed schoonhouden van uw keuken en andere plekken in uw huis waar u eet. Ongedierte en bacteriën worden snel aangetrokken door eten. Laat dit daarom nooit rondslingeren, ruim altijd netjes op en werk hygiënisch.