Home » Mechanische Ventilatie » Mechanische ventilatie woning » Mechanische ventilatie badkamer

Mechanische ventilatie badkamer

Het belang van goede mechanische ventilatie in de badkamer wordt vaak onderschat. Een slecht onderhouden of het volledig ontbreken van een ventilatiesysteem in een badkamer zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën zich zeer gemakkelijk en snel kunnen ontwikkelen.

“Met het vervangen van uw oude mechanische ventilatie kunt u al snel besparen op uw jaarlijkse energiekosten.”

alles over badkamer ventilatie

Het belang van onderhoud

Tijdens het douchen condenseert vochtige lucht tegen wanden en plafonds (voornamelijk in de hoeken), wat de perfecte omstandigheid creëert voor het ontwikkelen van schimmels en bacteriën, die een grote invloed hebben op onze gezondheid. Daarnaast veroorzaakt vochtige lucht op zichzelf ook schade in de badkamer. Denk hierbij aan het schilder- en stucwerk dat wordt aangetast en het ontstaan van roest op producten van staal (bijvoorbeeld radiatoren en kranen).

Wanneer men gebruikmaakt van een vorm van mechanische ventilatie wordt dit ongenoegen vaak voorkomen. In een te droge omgeving kunnen schimmels niet groeien, zullen spiegels niet meer beslaan en blijven het schilderwerk en de badkamermeubels beschermd tegen aantasting door condensatie van vochtige lucht. Veel woningen in Nederland beschikken dan ook over een mechanisch ventilatiesysteem waarbij lucht afgezogen kan worden via de verschillende ventilatieventielen die in de woning te vinden zijn. Denk hierbij aan de ventielen in de badkamer, wc en keuken maar soms ook in de andere kamers.

Goede ventilatie in de badkamer

Bij een ventilatiesysteem die de mogelijkheid biedt om verschillende standen te kiezen spreekt men van een goede afzuiging. Bij dit type ventilatiesystemen is het namelijk mogelijk om op een handmatige of automatische manier een hogere stand in te schakelen wanneer men bijvoorbeeld gaat douchen. Op deze manier wordt overtollig vocht in de badkamer snel afgezogen.

Tegenwoordig bieden ventilatiefabrikanten zoals Itho of Zehnder verschillende types slimme producten die zelf alles regelen. Deze producten herkennen bijvoorbeeld een te hoog CO2-gehalte of overtollig vocht in de lucht waarna automatisch een hogere stand wordt ingeschakeld.

Hoe weet ik dat mijn afzuiging niet functioneert?

Dit is makkelijk te herkennen aan een aantal punten:

  • Condensatie op ramen, wanden en spiegels.
  • Het ontstaan van schimmel in de hoeken en wanden van de badkamer. Lees hier alles over op schimmel in de badkamer.
  • Vochtige plekken op de muren.
  • Aangetast schilder- of stucwerk.
  • Vieze lucht in de badkamer.
  • Vocht blijft lang hangen na het douchen.

Hoe kan ik zorgen voor een goede ventilatie?

In de meeste gevallen heeft een woning een mechanisch ventilatiesysteem of warmte terugwin unit. Bij een mechanisch ventilatiesysteem zit er een afzuigventiel in uw badkamer dat (vochtige) lucht afzuigt. Dit geldt ook voor een WTW-unit. Daarnaast bieden beide systemen de mogelijkheid om deze op een hogere stand te zetten tijdens het douchen, zodat vochtige lucht nog sneller wordt afgevoerd. Het is belangrijk om hier gebruik van te maken om een vochtige badkamer te voorkomen. Wij raden u aan om uw ventilatiesysteem voor minimaal een half uur op een hogere stand te zetten bij het douchen.

Andere manieren voor goede afzuiging

Maak wanden, glazen en vloer goed droog met een trekker of handdoek. Dit is bij een volledig betegelde badkamer zeer makkelijk. Laat natte kleding of handdoeken niet liggen in de badkamer, maar laat deze ergens anders drogen wanneer u deze nogmaals wilt gebruiken. Wanneer u een rooster heeft in de badkamer (bij mechanische ventilatie) is het belangrijk om deze altijd open te laten en niet af te sluiten. Ramen openen tijdens of na het douchen heeft alleen in de zomer nut wanneer de lucht wat droger is. Over het algemeen hebben we een vochtige buitenlucht in Nederland wat ervoor zorgt dat er alleen maar meer vochtige lucht bijkomt in uw badkamer. Dit is natuurlijk niet de bedoeling!

Tenslotte draait het allemaal om een goed onderhouden ventilatiesysteem. Wanneer uw ventilatiesysteem goed zijn werk kan doen, zal deze er te allen tijde voor zorgen dat de afzuiging in uw badkamer perfect is. Laat daarom ook tijdig uw kanalen reinigen zodat vuile/vochtige lucht snel wordt afgezogen.

Ik heb geen ventilatiesysteem, wat nu?

Wanneer u geen mechanisch ventilatiesysteem heeft in uw badkamer en er sprake is van ‘natuurlijke ventilatie’ is het mogelijk om een opbouw badkamerventilator te nemen. Een opbouw badkamerventilator is een eenvoudige maar effectieve oplossing. Hiervoor is geen volledig ventilatiesysteem benodigd. Het enige dat hiervoor nodig is, is een afvoerbuis naar buiten toe zodat vochtige lucht afgezogen wordt door een kleine ventilator die in de badkamer geplaatst wordt. Dit type ventilator is niet geschikt voor afvoerkanalen die langer zijn dan 2,5 meter, omdat die te weinig capaciteit hebben om lucht over een grotere afstand af te voeren.

Ventilatie in de badkamer aan of uit?

Uw ventilatiesysteem hoeft niet altijd op een hoge stand te draaien. Het is zonde om uw ventilatiesysteem sneller te laten draaien wanneer u niet aan het douchen bent. Over het algemeen draait een ventilatiesysteem 24/7, het hele jaar door. Door slimme producten is het nu mogelijk om een ventilatiesysteem op het juiste moment het werk te laten doen. Hiervoor zijn er vier verschillende types systemen beschikbaar.

1. Handmatige bediening ventilatie badkamer
Bij dit type systeem is het voor een gebruiker mogelijk om het ventilatiesysteem handmatig te bedienen. Daarnaast is er ook een timer-functie beschikbaar die ervoor zorgt dat een ventilator bijvoorbeeld 15 of 30 minuten harder draait. Denk hierbij aan de RFT-Zender van Itho. Deze is bij Alpha Ventilatie verkrijgbaar voor €65,-.

2. Automatische ventilatie badkamer
Een ventilatiesysteem gaat automatisch aan/uit of juist harder draaien wanneer het vochtige lucht herkent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de RV sensor van Itho. Alpha Ventilatie levert dit type sensor voor €110,-.

3. Automatische afzuiging op basis van CO2
Met een CO2 sensor wordt er herkend wat het CO2-gehalte is. Wanneer dit te hoog wordt dan gaat het systeem automatisch op een hogere stand om het CO2 gehalte in de ruimte te verlagen. Wanneer het CO2 gehalte weer binnen de marge is wordt de ventilator weer op normale stand gezet. Deze CO2 sensor is verkrijgbaar bij Alpha Ventilatie. Vraag hiernaar bij het maken van uw afspraak.

4. Infraroodventilatie badkamer
Een ventilatiesysteem herkent beweging en gaat automatisch op een hogere stand. Dit type sensor kan gecombineerd worden met alle andere sensoren. Hiervoor kunt u de PIR sensor van Itho aanschaffen bij Alpha Ventilatie.