Ventilatiebox

In Nederland hebben de meeste woningen een MV (Mechanische Ventilatie)-box voor de afzuiging van vervuilde lucht en is er sprake van natuurlijke luchttoevoer die wordt aangezogen door de luchtverplaatsing. Een ventilatiebox moet in principe 24/7 aanstaan om te voorkomen dat het binnenklimaat verslechtert. Mechanische ventilatiesystemen kunnen vaak bediend worden met behulp van een driestanden-schakelaar, hoog/laag knop of automatische bediening. Deze standenschakelaar of hoog/laag bediening is in de meeste woningen met mechanische ventilatie te vinden en wordt gebruikt om de ventilatiebox op een hogere of lagere stand te kunnen zetten op het juiste moment. Het is af te raden om een ventilatiebox volledig uit te zetten omdat er in de bouw rekening is gehouden met de luchtstroom die continu op gang wordt gebracht voor de juiste luchtkwaliteit.

Ventilatiebox met driestanden-schakelaars

Wanneer men gaat douchen, koken of wanneer er veel mensen aanwezig zijn, is het belangrijk om de mechanische ventilatie een standje hoger te zetten. Wanneer u gaat slapen, kunt u de MV-box een standje lager zetten zodat deze minder geluid maakt.

Een handige toepassing bij de meeste draadloze schakelaars is dat deze zijn uitgerust met een timerfunctie. Dit houdt in dat u de MV-box ook voor een korte tijd in de hoogste stand kunt laten draaien na bijvoorbeeld het koken of douchen waarna de box automatisch weer op een lagere stand gaat.

Ventilatiebox vervangen?

Maak direct een online afspraak om uw ventilatiebox professioneel te laten vervangen.

Vraaggestuurde ventilatiebox

Sommige systemen zijn uitgerust met automatische aansturing. Dit wil zeggen dat de MV-box uit zichzelf schakelt naar verschillende standen wanneer dit noodzakelijk is. Denk hierbij aan Co2-, vocht- of bewegingssensoren. Deze sensoren meten de situatie en passen het systeem vrijwel direct aan wanneer dit nodig is. De meeste mechanische ventilatiesystemen zijn uitgerust met ontvangers (RFT) zodat deze altijd uit te breiden zijn met verschillende soorten automatische bediening. Wanneer u een ventilatiebox wilt aanschaffen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

De beste mechanische ventilatiebox in uw situatie

Om te kunnen bepalen wat de beste mechanische ventilatie is voor uw huidige situatie, is het belangrijk om rekening te houden met meerdere factoren waaronder: uw woninginhoud, gezinssamenstelling (huisdieren), afzuigcapaciteit, energielabel en geluidsniveau. Meer informatie hierover kunt u vinden via Mechanische Ventilatie > beste keuze.

Onderhouden van een ventilatiebox

Vaak wordt vergeten dat ook een MV-box onderhoud nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Door de jaren heen raakt een systeem flink vervuild met stoffen die ervoor zorgen dat het systeem minder goed zijn werk doet. Wanneer u technische kennis hebt is het ook mogelijk om uw ventilatiebox zelf te onderhouden. Wij raden echter aan om, zeker bij groot onderhoud, een professional in te schakelen om er zeker van te zijn dat dit op de juiste manier gebeurt.

Het is belangrijk om uw mechanische ventilatie in ieder geval om de 2 jaar een kleine onderhoudsbeurt te geven waarbij de MV-box uit elkaar wordt gehaald en volledig wordt gereinigd. Zo kunt u voorkomen dat uw systeem minder goed functioneert of het vroegtijdig begeeft. Indien een MV-box goed wordt onderhouden, gaat deze gemiddeld zo’n 15 jaar mee.

Vervangen van een ventilatiebox

In veel woningen in Nederland hangt er nog een verouderd ventilatiesysteem dat op wisselstroom werkt. Systemen die op wisselstroom werken gebruiken tot wel 10x meer stroom dan nieuwe ventilatiesystemen die op gelijkstroom werken. Door over te gaan op een systeem dat met wisselstroom werkt kunt u jaarlijks tot wel € 80,- aan energiekosten besparen! Naast het energieverbruik produceren oude ventilatiesystemen vaak ook een hoog geluidsniveau dat door veel mensen als irritant ervaren wordt. Wij raden u daarom aan om uw mechanische ventilatie op tijd te vervangen. Meer informatie? Bekijk dan ventilatiebox vervangen.