Home » Mechanische Ventilatie » Ventilatiebox

Ventilatiebox: advies, installatie en kosten

In Nederland hebben de meeste woningen een ventilatiebox voor de afzuiging van vervuilde lucht en is er sprake van natuurlijke luchttoevoer die wordt aangezogen door de luchtverplaatsing. Een ventilatiebox moet in principe 24/7 aan staan om te voorkomen dat het binnenklimaat verslechtert.

Waarom Alphaventilatie.nl

  Afspraak dezelfde week is mogelijk
  Zeer veel ervaring
  Landelijk actieve dekking
  Geen voorrijkosten
  Onze klanten geven ons een 9,3/10

alpha ventilatie wagen laden

Waarom een ventilatiebox reinigen?

  Voorkom gezondheidsklachten
  Voorkom ongedierte in huis
  Voorkom extra onderhoudswerk

Let op: Producten als muurverf, drukwerk en textiel kunnen ook stoffen bevatten die niet goed zijn voor uw gezondheid wanneer u deze inademt. Het belang van een goed werkende ventilatiebox wordt dan ook vaak onderschat.

Ervaring van anderen

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Nieuw ventilatiesysteem en la…(10/10)

Ervaring van anderen

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Nieuw ventilatiesysteem en la…(10/10)Bekend van TV

Alpha Ventilatie in de eerste aflevering van Help, Mijn Man Is Klusser! (najaar 2018).

ventilatiebox onderhoud

KLEIN ONDERHOUD
€ 125
bij goed onderhouden ventilatiesytemen
Reinigen & onderhoud ventilatiebox
Controle ventilatiebox
Ventilatieadvies?
afspraak maken
mv kanaalreiniging
€ 160
alle kanalen worden volledig gereinigd
Reinigen kanalen
Reinigen en afstellen ventielen
Afstellen systeem
Ventilatieadvies?
afspraak maken

alles over ventilatieboxen

Ventilatiebox met driestanden-schakelaars

Wanneer men gaat douchen, koken of wanneer er veel mensen aanwezig zijn, is het belangrijk om de mechanische ventilatie een standje hoger te zetten. Wanneer u gaat slapen, kunt u de MV-box een standje lager zetten zodat deze minder geluid maakt.

Een handige toepassing bij de meeste draadloze schakelaars is dat deze zijn uitgerust met een timerfunctie. Dit houdt in dat u de MV-box ook voor een korte tijd in de hoogste stand kunt laten draaien na bijvoorbeeld het koken of douchen waarna de box automatisch weer op een lagere stand gaat.

Vraaggestuurde ventilatiebox

Sommige systemen zijn uitgerust met automatische aansturing. Dit wil zeggen dat de MV-box uit zichzelf schakelt naar verschillende standen wanneer dit noodzakelijk is. Denk hierbij aan Co2-, vocht- of bewegingssensoren. Deze sensoren meten de situatie en passen het systeem vrijwel direct aan wanneer dit nodig is. De meeste mechanische ventilatiesystemen zijn uitgerust met ontvangers (RFT) zodat deze altijd uit te breiden zijn met verschillende soorten automatische bediening. Wanneer u een ventilatiebox wilt aanschaffen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Wat is de beste mechanische ventilatiebox in mijn situatie?

Om te kunnen bepalen wat de beste mechanische ventilatie is voor uw huidige situatie, is het belangrijk om rekening te houden met meerdere factoren waaronder: uw woninginhoud, gezinssamenstelling (huisdieren), afzuigcapaciteit, energielabel en geluidsniveau. Meer informatie hierover kunt u vinden via beste keuze.

Onderhouden van een ventilatiebox

Vaak wordt vergeten dat ook een MV-box onderhoud nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Door de jaren heen raakt een systeem flink vervuild met stoffen die ervoor zorgen dat het systeem minder goed zijn werk doet. Wanneer u technische kennis hebt is het ook mogelijk om uw ventilatiebox zelf te onderhouden. Wij raden echter aan om, zeker bij groot onderhoud, een professional in te schakelen om er zeker van te zijn dat dit op de juiste manier gebeurt.

Het is belangrijk om uw mechanische ventilatie in ieder geval om de 2 jaar een kleine onderhoudsbeurt te geven waarbij de MV-box uit elkaar wordt gehaald en volledig wordt gereinigd. Zo kunt u voorkomen dat uw systeem minder goed functioneert of het vroegtijdig begeeft. Indien een MV-box goed wordt onderhouden, gaat deze gemiddeld zo’n 15 jaar mee.

Vervangen van een ventilatie box

In veel woningen in Nederland hangt er nog een verouderd ventilatiesysteem dat op wisselstroom werkt. Systemen die op wisselstroom werken gebruiken tot wel 10x meer stroom dan nieuwe ventilatiesystemen die op gelijkstroom werken. Door over te gaan op een systeem dat met wisselstroom werkt kunt u jaarlijks tot wel € 80,- aan energiekosten besparen! Naast het energieverbruik produceren oude ventilatiesystemen vaak ook een hoog geluidsniveau dat door veel mensen als irritant ervaren wordt. Wij raden u daarom aan om uw mechanische ventilatie op tijd te vervangen. Meer informatie? Bekijk dan ventilatiebox vervangen.