Home » Mechanische Ventilatie » Mechanische Ventilatie Reinigen » Mechanische ventilatie zelf reinigen

Een veelgestelde vraag is of het mogelijk is om een mechanisch ventilatiesysteem zelf te reinigen. Het antwoord hierop is deels “ja”. U kunt zichtwerk zelf reinigen. Zo is het mogelijk om onder andere de ventielen te reinigen.

Het reinigen van de kanalen en de ventilatiebox zelf is complexer, met name zonder de benodigde kennis en apparatuur. Om te begrijpen hoe u zelf een mechanische ventilatie kunt schoonmaken, is het noodzakelijk om eerst het systeem te begrijpen.

Waarom reinigen door een professional?

  Advies bij gebreken
  Voorkom het kapotgaan van onderdelen
  Specialistisch laten reinigen

Let op: Producten als muurverf, drukwerk en textiel kunnen ook stoffen bevatten die niet goed zijn voor uw gezondheid wanneer u deze inademt. Het belang van een goed werkende mechanische ventilatie wordt dan ook vaak onderschat.

Ervaring van anderen

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Nieuw ventilatiesysteem en la…(10/10)

Meer reviews lezen

Waarom Alpha Ventilatie?

  Afspraak op korte termijn
  Landelijk actieve dekking
  Reinigen al vanaf €90,-
  Zeer ervaren monteurs
  99% aanbeveling

Bekend van TV

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Wij scoren 9,3/10

KLEIN ONDERHOUD
€ 125
Bij goed onderhouden ventilatiesytemen
Reinigen ventilatiebox
Controle ventilatiebox
Ventilatieadvies
afspraak maken
mv kanaalreiniging
€ 160
Alle kanalen worden volledig gereinigd
Reinigen kanalen
Reinigen afzuigpunten
Afstellen MVbox
Ventilatieadvies
afspraak maken

Hoe werkt het?

Hoe werkt een mechanisch ventilatiesysteem?

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat alle vervuilde lucht via speciale ventielen in uw woning vervoerd wordt naar buiten. Deze afzuigpunten kunt u vaak vinden in uw badkamer, wc, keuken en bergingsruimte. Via deze punten wordt er onderdruk gecreëerd in uw woning, waardoor verse buitenlucht naar binnen wordt gezogen via roosters of openingen in deuren en ramen. In uw woning wordt lucht verplaatst via verschillende openingen in deuren. Wanneer u uw woning ventileert door middel van het openslaan van uw ramen komt er extra veel frisse lucht binnen. Houd er echter wel rekening mee dat u dit nooit langer dan 30 minuten doet omdat u hierdoor snel warmte verliest (mits de buitentemperatuur laag is).

Via een schakelaar die vaak in de keuken te vinden is, kunt u de mechanische ventilatie bedienen. De schakelaar heeft veelal drie standen zodat u zelf kunt kiezen op welke stand u het systeem instelt. Het is  belangrijk om uw mechanische ventilatie op een hogere stand te zetten wanneer u gaat douchen of als u aan het koken bent. Daarnaast adviseren wij u om uw ventilatie tijdens het drogen van uw kleding ook hoger te zetten, omdat hierbij veel vocht vrijkomt.

Wist u dat u gezondheidsklachten kunt krijgen door een ongezond binnenklimaat? Simpele klachten (hoesten, niezen) verdwijnen meestal wanneer u de ruimte verlaat of als u extra ventileert en lucht.

wat kan ik zelf?

Mechanische ventilatie zelf reinigen

Het is goed mogelijk om zelf uw mechanische ventilatie een kleine beurt te geven wanneer u enigszins technisch onderlegd bent. De meeste ventilatiesystemen voeren lucht aan/af via de ventielen in uw woning. Wanneer u ziet dat de ventielen kringen vertonen of er van buiten vies uitzien, dan weet u zeker dat uw ventilatie toe is aan onderhoud en reiniging.

Reinigen ventielen

Voordat u begint is het belangrijk om de stand van de ventielen te noteren zodat u deze straks kunt terugplaatsen op de juiste stand. Neem vervolgens de ventielen uit de behuizing (plafond). Gebruik wat water en neutrale zeep om de ventielen handmatig te reinigen. Plaats de ventielen terug op de juiste plaats.

Huisdieren en mechanische ventilatie

Let op: Heeft u huisdieren in huis? Ook huisdieren produceren veel vocht en stoffen die schadelijk voor uw gezondheid kunnen zijn.

Reinigen ventilatiebox

Voor het reinigen van de ventilatiebox is technische kennis en ervaring benodigd met ondersteuning van de juiste apparatuur. Bij een kleine fout kan de box al snel uit balans raken waardoor de box meer lawaai gaat produceren. Daarnaast is het belangrijk dat u voorkomt dat er vuil in de lagers van de ventilatiebox terechtkomt. Dit kan directe schade en slijtage aan uw systeem veroorzaken. U kunt zelf met behulp van een stofzuiger grof vuil wegzuigen en overgebleven restjes schoonpoetsen.

Schakel een specialist in

Het is tot op zekere hoogte mogelijk om een deel (zoals zichtwerk) zelf te doen. Onze monteurs beschikken echter over professionele apparatuur waarmee ze uw kanalen specialistisch reinigen. Daardoor zijn ze in staat om uw mechanische ventilatiebox een goede onderhoudsbeurt te geven. We raden u aan om de reiniging en het onderhoud van uw ventilatiesysteem altijd door een professional uit te laten voeren. Daarmee bent u er zeker van dat uw complete systeem goed is gereinigd en u kunt genieten van een gezond binnenklimaat en een lange levensduur van uw apparatuur.