Luchtzuiverende planten

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn maar lucht zuiverende planten bestaan echt. Uit een onderzoek van Fytagoras, een wetenschappelijk bedrijf gespecialiseerd in het testen van planten, is gebleken dat het fijnstofgehalte in een gesloten ruimte met behulp van een aantal lucht zuiverende planten binnen een uur al enorm kan dalen!
In 1989 is door de NASA een onderzoek gedaan in de ruimtevaart of er een mogelijkheid bestaat om lucht te zuiveren met planten omdat op ruimtestations vaak stoffen aanwezig zijn die schadelijk zijn voor astronauten. Uit dit onderzoek bleek dat planten een groot effect hebben op een schoon luchtklimaat. Bij de proef werd gebruik gemaakt van ‘gewone planten’.

“Lucht in onze woningen is vaak viezer en schadelijker dan buitenlucht!”

De lucht in een woning waar wij vaak de meeste tijd doorbrengen, is vaak vuiler dan de buitenlucht. Dit komt voornamelijk door onze verwarming, printers, sigarettenrook, koken, drogen, afwassen, meubels en meer. Al deze zaken produceren schadelijke stoffen die blijven hangen omdat er niet voldoende geventileerd wordt of omdat er achterstallig onderhoud is aan de mechanische ventilatie. Het vervelende is dat een groot deel van de veroorzakers onvermijdbaar is. Gelukkig kunt u zelf al een hoop doen om zorg te dragen voor een gezond binnenklimaat. Zo kunt u de atmosfeer al een stuk verbeteren door bijvoorbeeld dagelijks uw woning te luchten met het openen van ramen of deuren.

U kunt ook planten neerzetten. Deze zorgen namelijk niet alleen voor zuurstof in uw huis maar zuiveren ook direct uw binnenklimaat! Sommige planten binden namelijk fijnstof aan hun bladeren. Hiermee is het dus mogelijk om het fijnstofgehalte in uw woning flink te verminderen.

Hoe planten de lucht in uw woning kunnen zuiveren
Zogenaamde ‘lucht zuiverende planten’ zuiveren de lucht door fijnstof te binden aan de bladeren. Daarnaast kunnen deze planten schadelijke stoffen (formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton) in onze omgeving omzetten in zuurstof en suikers. Planten zijn ook nog eens in staat om CO2 uit uw woning te verwijderen. De planten werken als een ecomachine waarin schadelijke stoffen worden afgebroken en omgezet in ‘vriendelijke’ stoffen. De planten voeren de schadelijke stoffen die overblijven af naar de aarde via hun wortels waar deze vervolgens door bacteriën en schimmels helemaal worden afgebroken. Tenslotte verbeteren planten de luchtvochtigheid en brengen deze natuurlijke sfeer in uw woning!

Het belang van planten
Veel mensen staan er niet bij stil maar planten zijn levende wezens met complexe en intelligente processen die zowel ons binnen- als buitenklimaat leefbaar maken. Zonder planten zouden wij geen vijf minuten kunnen overleven op aarde omdat er gewoonweg geen zuurstof geproduceerd wordt.

Welke planten zijn lucht zuiverend?

Er zijn talloze lucht zuiverende planten. Voor het gemak hebben wij de meestvoorkomende en makkelijkst te verkrijgen kamerplanten voor u op een rijtje gezet. Met een simpele zoektocht in Google kunt u al vele andere soorten planten vinden waarvan er zeker wel één past in uw interieur!

1. Klimop (Hedera Helix)
2. Graslelie (Chlorophytum Comosum)
3. Bamboepalm (Chamaedorea sefritzii)
4. Drakenbloedboom (Dracaena marginata)
5. Dwergpalm (Phoenix roebelinii)
6. Ficus Benjamin (Figus benjamina)
7. Varens (bijna alle soorten)
8. Witte lepelplant (Spathiphyllum)
9. Goudpalm (Chrysalidocarpus Lutescens)