Direct naar

  • Luchtbehandelingskast onderhoud

  • Luchtbehandelingskast inspectie

Luchtbehandeling

Wanneer het gaat over luchtbehandeling wordt er vaak gesproken over een luchtbehandelingskast. Een luchtbehandelingskast (LBK) is een professionele installatie dat bedoeld is voor de centrale ventilatie in grote bedrijfs- en utiliteit spanden. Denk hierbij aan overheidsinstellingen, kantoren en openbare ruimten. Een luchtbehandelingskast (LBK) is verantwoordelijk voor het reguleren en circuleren van lucht. Met dit apparaat kan de temperatuur en daarnaast luchtvochtigheid op een aangenaam niveau gehouden worden.

Onderhoud nodig?
Vraag direct online een adviesbezoek aan of bel voor meer informatie.

Waarom Alphaventilatie.nl

  Geen lange wachttijden
  Zeer ervaren monteurs
  Landelijk actieve dekking
  Op korte termijn mogelijk
  Onze klanten geven ons een 9,3/10

Ervaring van anderen

De 2 (heel vriendelijke) monte…(10/10)

Snel,efficiënt en vriendelijke…(10/10)

Meer reviews lezen

Wist u dat? Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat onze binnenlucht vaak sterker vervuild is dan de buitenlucht!

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Onze klanten geven ons een 9,3/10

Over Luchtbehandelingskasten

De werking

Een luchtbehandelingskast is verantwoordelijk voor de aanvoer van frisse lucht van buiten en de afvoer van vervuilde binnen lucht. De lucht in een gebouw wordt getransporteerd via een uitgebreid netwerk van ventilatiekanalen. Een LBK unit bestaat uit meerdere secties die nodig zijn voor de diverse fasen van luchtbehandeling, waaronder: filtersectie, ventilator, verwarmings- koelelementen en geluiddempers. Lucht van buiten wordt via een filter gezuiverd en vervolgens naar binnen geblazen. Op deze wijze wordt ervoor gezorgd dat het binnenklimaat te allen tijde gezond is.
Een luchtbehandelingskast wordt meestal geplaatst in een technische ruimte of juist op het dak.

[expand title=”Meer lezen”]

Fasen van luchtbehandeling en secties
De meeste LBK units maken gebruik van de volgende fasen:

  • Het mengen van de buitenlucht met afvoerlucht (bij LBK units met warmteterugwinning).
  • Het verwarmen van de buitenlucht (dit gebeurt in een warmtewisselaar).
  • Het filteren van de buitenlucht.
  • Het koelen, drogen of bevochtigen van buitenlucht.
  • Het transporteren van lucht door middelen van ventilatoren (via ventilatiekanalen
  • Het dempen van geluid.

Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het programma in een LBK unit. Afhankelijk van het gebruik kan het zijn dat er slechts enkele stappen nodig zijn.

Om deze reden is een luchtbehandelingskast opgebouwd uit verschillende secties. Dit biedt de mogelijkheid om een LBK unit op elk gewenst moment uit te breiden of juist verkleinen.[/expand]

Verschillende type luchtbehandelingskasten

Luchtbehandelingskast met een warmtewisselaar

Over het algemeen zijn de meeste LBK’s voorzien van een warmtewisselaar waarbij gebruikt wordt gemaakt van de warmte terugwinning techniek. De warmtewisselaar vangt namelijk de warmte van de afgevoerde binnen lucht op en voegt deze toe aan de koude buitenlucht. Op deze wijze kan het rendement van een luchtbehandelingskasten tot wel 90% toenemen. Daarnaast zal dit direct zorgen voor een stuk lagere stookkosten.

[expand title=”Meer lezen”]

Luchtbehandelingskast met vochtterugwinning

De meeste LBK’s met een warmtewiel (warmtewisselaar) kunnen behalve warmte ook vocht uit afvoerlucht terugwinnen. Een warmtewiel bevindt zich met de ene helft van het wiel in de toevoerlucht en met de andere helft in de afvoerlucht. Doordat het wiel continue draait brengt het zowel warmte als vocht van afvoerlucht over aan de toevoerlucht en vice versa.

Luchtbehandelingskasten met koel- en verwarmingsbatterijen

Sommige luchtbehandelingskasten hebben de mogelijkheid om toevoer lucht extra te verwarmen of juist te verkoelen. Koel- en verwarmingsbatterijen lijken sterk op de radiator in een autovoertuig, alleen dan vele malen groter. [/expand]