Home » Ventilatie » Sick building syndroom

Sick building syndroom

Je kunt erg ziek worden als je je vaak en te lang begeeft in een ruimte met een slechte luchtkwaliteit. Wist je echter dat dit ook echt een syndroom is? Het sick building syndroom is niet erg bekend, maar kan wel erg nare gevolgen met zich meebrengen. In dit artikel lees je wat het precies is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Sick building syndroom

Wat is het sick building syndroom?

Wat is het sick building syndroom?

Het sick building syndroom houdt in dat je ziek wordt van het gebouw waarin je je voor langere tijd bevindt. Het is sinds de jaren ’80 als officiële ziekte erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij maakten toen bekend dat 30% van de nieuwbouwhuizen en gerenoveerde panden mensen ziek kan maken met het sick building syndroom.

Hoe ontstaat het?

Hoe ontstaat het sick building syndroom?

Het sick building syndroom is terug te herleiden naar de jaren ’70. In die tijd werden steeds meer panden beter geïsoleerd om energie te besparen. Echter werd er niet genoeg aandacht besteed aan goede ventilatie. Dat is natuurlijk wel nodig, want als je beter isoleert, dan kan schone lucht minder goed naar binnen stromen en blijft vervuilde lucht binnen hangen. Je kunt dus stellen dat een slechte ventilatie de hoofdoorzaak van het sick building syndroom is. Echter zijn er ook nog een paar andere oorzaken. Zo kan het syndroom ook ontstaan door chemische stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, verf en tapijt. Daarnaast kunnen elektronische apparaten die op grote schaal aanwezig zijn ook bijdragen aan een verslechterde luchtkwaliteit. Denk hierbij aan printers, computers, fax- en kopieermachines die vaak in kantoorpanden voorkomen. Ten slotte kunnen schimmels en bacteriën flink groeien in een omgeving met een slechte luchtkwaliteit.

Hoe herken je het sick building syndroom?

Sick building syndroom herkennen

Het sick building syndroom is moeilijk vast te stellen. Dit komt omdat de symptomen overeenkomen met tal van andere ziektes. Zo kun je onder andere last krijgen van duizeligheid, droge ogen, keelpijn, een droge huid, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Daarnaast kunnen ook allergieën en astma intenser worden. Dit zijn vrij algemene symptomen van talloze ziektes. Eén aspect dat de alarmbellen wel kan doen laten rinkelen is als meerdere mensen in hetzelfde gebouw last hebben van dezelfde klachten. Echter, om zeker te weten dat het daadwerkelijk om dit syndroom gaat, zul je een gespecialiseerd bedrijf moeten inhuren die de binnenlucht kan onderzoeken.

Vaak verward met werkstress

Het sick building syndroom wordt vaak verward met werkstress. Deze twee zijn echter wel degelijk anders. Wel kunnen ze dezelfde symptomen hebben. Een persoon die werkstress heeft, kan namelijk dezelfde klachten hebben. Je kunt daarbij denken aan hoofdpijn, verminderde concentratie en ademhalingsproblemen.

Minder productief

Een gevolg van het sick building syndroom is vaak een verlaagde productiviteit. Dat komt door alle symptomen die ermee geassocieerd zijn. Als je je niet goed voelt, dan is het natuurlijk lastig om je werk goed te doen. Een Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat medewerkers van bedrijven met een ongezonde binnenlucht minder productief zijn. Dit productiviteitsverlies kan oplopen tot €3.600 per werknemer per jaar. Dit zou een goede motivatie moeten zijn voor bedrijven om hun binnenklimaat te optimaliseren.

Hoe voorkom je het?

Sick building syndroom voorkomen

Gelukkig is het mogelijk om het sick building syndroom te voorkomen of op te lossen.

Allereerst kun je dit doen door ervoor te zorgen dat je een goed werkend ventilatiesysteem hebt. Zorg dat je ventilatiesysteem goed is ingesteld, zodat je een goede luchtvochtigheid in huis hebt. Deze moet tussen de 40% en 60% zijn. Je kunt de luchtvochtigheid in huis checken met een hygrometer. Het is wel belangrijk dat je mechanische ventilatie ongeveer elke 15 jaar vervangt en regelmatig onderhoudt. Doorgaans is klein onderhoud elke twee jaar nodig en groot onderhoud elke vier jaar.

Ten tweede is in nieuwbouwpanden, of bij grote renovaties een goed ventilatieplan essentieel. Zo kan er ingespeeld worden op de ventilatiebehoeften van het gebouw en alle mensen die zich hierin begeven. Dit geldt voor zowel huizen als andere panden. Laat de installatie van ventilatiesystemen altijd doen door een vakman. Deze zorgt ervoor dat het systeem op de juiste manier wordt aangelegd. Zo is er minder kans op het sick building syndroom.

Ten slotte helpt het als je in kantoorpanden ervoor zorgt dat de printers en kopieermachines niet te dicht op elkaar staan. Daarnaast is het aan te raden om deze apparaten te plaatsen in een aparte, goed geventileerde, ruimte.

Samengevat

Sick building syndroom samengevat

Het sick building syndroom is een naar gevolg van een slecht binnenklimaat in gebouwen. Dit kan ontstaan doordat het ventilatiesysteem niet goed werkt. Daarnaast kan het ook komen doordat er chemische stoffen vrijkomen uit bouwmaterialen en verf, of door de aanwezigheid van veel elektronische apparaten.

De symptomen van het sick building syndroom zijn vrij algemeen en komen ook voor bij andere ziektes. Hierdoor is het lastig om met zekerheid te zeggen dat iemand dit syndroom heeft. Als je echter merkt dat een groot gedeelte van de mensen in hetzelfde gebouw deze klachten heeft, dan kan dat een indicator zijn. Om zeker te weten dat het gaat om dit syndroom kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren om de luchtkwaliteit te meten.

Gelukkig zijn er manieren die ervoor zorgen dat je het sick building syndroom voorkomt of oplost. Zorg allereerst voor een goed werkend ventilatiesysteem en een goede luchtvochtigheid. Zorg er ten tweede voor dat je een goed ventilatieplan hebt bij nieuwbouwpanden en grote renovaties. Ten slotte kun je het syndroom tegengaan door ervoor te zorgen dat printers en kopieermachines in kantoorpanden uit elkaar staan en zich bevinden in een afgezonderde ruimte.