Ventilatie

Voor een gezond binnenklimaat is optimale ventilatie onmisbaar en van groot belang. Het zorgt namelijk voor toevoer van verse lucht (zuurstof) en afvoer van CO2, stofdeeltjes, vocht en ongewenste geuren. Een gebrekkig of slecht onderhouden ventilatiesysteem tast de kwaliteit van lucht aan en kan nadelige gevolgen hebben. De meeste woningen in Nederland zijn kou en vochtbestendig. De belangrijkste factor voor een gezonde leefomgeving is frisse lucht.

Door alle activiteiten die wij dagelijks in huis verrichten voegen wij vocht toe aan de lucht in de woning. Denk hierbij aan activiteiten als douchen, afwas, zweten, koken, drogen van kleding en zelfs onze ademhaling. In een gemiddeld gezin in Nederland wordt er dagelijks zo’n 15 liter vocht geproduceerd wat in de lucht komt te hangen. Daarom is het belangrijk om uw huis dagelijks te ventileren wanneer er geen mechanische ventilatie of Warmte Terug Win installatie aanwezig is.

U kunt ventilatie op twee verschillende manieren laten plaatsvinden. Dit kan op natuurlijke of mechanische wijze plaatsvinden. Hieronder zullen de twee verschillende manieren van ventileren verder uitgelegd worden.

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie is er sprake van een manier van ventileren waar geen machines of andere systemen aan te pas komen. Deze manier van ventileren wordt al eeuwenlang toegepast omdat dit de makkelijkste vorm van ventilatie is. Dit oude principe is anno 2017 geperfectioneerd en wordt nog veel toegepast in woningen en andere gebouwen. Zowel de aanvoer als afvoer van lucht vindt hierbij natuurlijk plaats. Dit gebeurt op een natuurkundige wijze via het principe dat warme lucht naar boven stijgt. Om opgestegen lucht eruit te laten worden roosters in een woning ook vaak in een bovenste verdieping geplaatst. De roosters die op lagere verdiepingen geplaatst worden zorgen juist weer voor de toevoer van schone lucht. Een aantal voorbeelden waarbij er sprake is van natuurlijke ventilatie zijn:

  • Luchtroosters in een woning
  • Het openzetten van ramen
  • Ventilatieroosters in huizen

Mechanische ventilatie

Het principe van een mechanische ventilatie is zeer vergelijkbaar met natuurlijke ventilatie. Het grote verschil is dat er nu een systeem gebruikt wordt. Een mechanische ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde vochtige lucht in uw woning wordt afgevoerd.

Goede ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Via de afzuigventielen in uw woning zorgt de mechanische ventilatie ervoor dat deze afvoer plaats vindt. Een mechanische ventilatie zorgt voor een constante afvoer van vervuilde lucht en vocht uit uw woning. Wilt u meer lezen over mechanische ventilatiesystemen? Bekijk dan de pagina mechanische ventilatie schoonmaken.

Warmte Terug Win Installatie (WTW)

In tegenstelling tot een mechanisch ventilatiesysteem zorgt een WTW systeem ook voor warmtebehoud in uw woning. Dit gebeurt via de warmte van afgezogen lucht, de WTW installatie gebruikt namelijk de warmte van de afgezogen lucht om toevoerlucht voor te verwarmen. Vervolgens blaast uw Warmte Terug Win installatie de warme lucht weer in uw woning.

Tips voor ventilatie in uw woning

  • Zet uw ramen dagelijks open, maar niet langer dan 15 tot 30 minuten.
  • Laat uw (mechanische) ventilatie systeem altijd aanstaan, zet deze nooit uit.
  • Maak de ventielen bij de afzuigpunten zelf jaarlijks schoon.
  • Zorg voor extra ventilatie wanneer u aan het douchen bent of bijvoorbeeld bezoek hebt.