Hoe weet ik of mijn ventilatiesysteem nog goed werkt?

Dit is één van de meest gestelde vragen als het gaat om mechanische ventilatiesystemen. Al sinds de jaren ’70 zijn mechanische ventilatiesystemen gangbaar in Nederland. Anno 2018 is ongeveer de helft van alle woningen voorzien van een vorm van mechanische ventilatie. Met ‘mechanische ventilatie’ wordt niet gedoeld op een ouderwetse ventilator in het plafond of de afzuigkap in een keuken, maar wordt een centraal systeem bedoeld wat er 24/7 voor zorgt dat lucht wordt afgevoerd. Dit gebeurt meestal via zogenaamde ventielen in de keuken, badkamer en in het toilet. Deze ventielen zijn te vinden in de muur of het plafond.

Er is vaak verwarring tussen ‘luchten’ en ‘ventileren’ terwijl beide heel verschillend zijn. Luchten is geen vervanging voor mechanische ventilatie aangezien luchten eens in de zoveel tijd gebeurt. Mechanische ventilatie gaat daarentegen continu door. Luchten is alleen nodig wanneer er bijvoorbeeld gerookt is, geverfd wordt of andere omstandigheden die normaal niet voorkomen. Daarnaast heeft het geen nut om meer dan 15 minuten te luchten. Als vervuilde lucht weg is, heeft het geen zin meer om een ruimte nog langer aan de buitenlucht bloot te stellen. Daarnaast zorgt luchten ook nog eens voor onnodig warmteverlies.

Mechanische ventilatiesystemen worden over het algemeen in dezelfde ruimte als de CV-ketel geplaatst. Door het afzuigen van vervuilde lucht wordt er op een natuurlijke wijze lucht naar binnen gelaten via ventilatieroosters of andere ingangen in een woning.

Ventilatiesystemen werken 24/7 het hele jaar door. Een logisch gevolg is dan ook dat deze op een gegeven moment in effectiviteit afnemen. Net zoals een auto heeft mechanische ventilatie ook onderhoud nodig. Door de jaren heen ontstaat er namelijk slijtage in een ventilatiebox en raken de ventilatiekanalen flink vervuild. Hoe langer het onderhoud wordt uitgesteld, hoe groter de kans dat de box het begeeft. Daarnaast kan een slecht werkend ventilatiesysteem ook gezondheidsklachten opleveren omdat er schimmels, vocht en bacteriën in uw huis blijven hangen.

Een slecht werkend ventilatiesysteem is als volgt te herkennen:

  • Er ontstaat geluidsoverlast vanuit de ventilatiebox
  • Vocht in de keuken en badkamer blijft lang hangen
  • Na het koken blijft de lucht lang hangen in huis
  • U heeft last van schimmel in de badkamer of wc
  • U heeft last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde ogen of klachten aan de luchtwegen
  • De 3-standen schakelaar werkt niet meer goed

U bent verzekerd van een goed werkend ventilatiesysteem wanneer u deze op het juiste moment laat onderhouden. Wanneer de laatste onderhoudsbeurt meer dan 6 jaar geleden is geweest, weet u zeker dat u weer onderhoud nodig heeft. Weet u niet zeker of uw systeem nog goed werkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.