Home » Centraal afzuigsysteem » Centrale afzuiging reinigen

Centrale afzuiging reinigen

Het reinigen van de centrale afzuiging is iets waar u niet dagelijks aan denkt omdat het systeem gewoon zijn werk blijft doen.

Ondanks dat het afzuigsysteem blijft werken, is het toch noodzakelijk om de centrale afzuiging tijdig te laten reinigen. Dit is niet alleen noodzakelijk zodat het afzuigsysteem zijn werk goed blijft doen, het is ook belangrijk voor uw gezondheid.

Centrale afzuiging laten reinigen?
Maak direct online een afspraak.

Waarom Alphaventilatie.nl

  Afspraak dezelfde dag mogelijk
  Zeer veel ervaring
  Landelijk actieve dekking
  Reinigen al vanaf €125,-
  Onze klanten geven ons een 9,3/10

Ervaring van anderen

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Zeer bekwaam personeel. Gin…(10/10)


KANAALREINIGING
€ 170
alle kanalen worden volledig gereinigd
Reiniging van ventilatiekanalen
Reinigen en afstellen ventielen
Afstellen systeem
Inspectie ventilatiebox
Advies op maat
afspraak maken

Waarom de centrale afzuiging reinigen?

  Voorkom schimmels
  Voorkom ongedierte in huis
  Voorkom gezondheidsklachten

Let op: Huisdieren produceren ook veel vocht en stoffen die schadelijk voor uw gezondheid kunnen zijn. 

Wat houdt centrale afzuiging reinigen in?

Bij het reinigen van een centrale afzuiging moet u denken aan de reiniging van de ventilatiekanalen, de centrale afzuiging en bijbehorende aftakkingen. Daarnaast wordt er ook onderhoud verricht aan het gehele afzuigsysteem.

De ventilatiekanalen in een centrale afzuiging worden gereinigd met behulp van een flexibele slang met roterende borstel. Deze slang is zeer flexibel en weet zijn weg te vinden in (ronde) ventilatiekanalen. De sterk roterende werking van de borstel zorgt ervoor dat vuil, vocht en overige stoffen los komen te liggen, zodat deze gemakkelijk afgezogen kunnen worden. In veel gevallen zuigt een afzuigsysteem het overtollige vuil zelf weg. Indien dit niet het geval is dan wordt er een sterke afzuigbox aangesloten op de ventilatiekanalen. De afzuigbox zorgt ervoor dat al het vuil direct wordt afgezogen. Na dit proces zijn alle ventilatiekanalen en aftakkingen in een woning compleet schoon.

Ventilatiekanalen voor reiniging

Overzicht reiniging centraal afzuigsysteem

  • Volledige inwendige reiniging van de ventilatiekanalen en aftakkingen
  • Onderhoud van de ventilatiemotor/centraal afzuigsysteem
  • Onderhoud en reiniging van de afzuigventielen
  • Waar noodzakelijk afstelling van het systeem

uw voordelen bij reiniging

Waarom is reiniging belangrijk?

Een centraal afzuigsysteem moet continu lucht afzuigen om de luchtcirculatie op gang te brengen. Wanneer een systeem niet tijdig gereinigd wordt, zal het systeem steeds meer moeite hebben om de luchtcirculatie op gang te brengen. Naast het feit dat uw energiekosten zullen toenemen, zal ook de centrale afzuiging het op termijn compleet begeven. De levensduur wordt namelijk sterk verkort door te veel vuil in het afzuigsysteem. Zo gaat een normaal onderhouden afzuigsysteem minimaal 12 tot 15 jaar mee, terwijl een slecht onderhouden systeem het binnen 6 jaar al kan gaan begeven. Tot slot zal het geluidsniveau met de tijd toenemen. Dit geldt voor zowel het afzuigsysteem als de ruimtes waar er wordt afgezogen. Denk hierbij aan storende ruis- en blaasgeluiden in het toilet of in de badkamer. Om deze redenen is het belangrijk om uw centrale afzuiging professioneel te laten reinigen.

Voordelen bij centrale afzuiging reiniging

Naast een langere levensduur en een verlaging van het geluidsniveau, zitten er vele andere voordelen aan de reiniging van uw centrale afzuiging. Denk hierbij aan:

  Het voorkomen van schimmels en bacteriën
  Vermindering van ongedierte zoals zilvervisjes en de beruchte huisstofmijt
  Houten meubels blijven onaangetast
  Verlaging van de energiekosten
  Geen beslagen ramen meer
  Vermindering van stof in huis
  Geen last meer van gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, keelpijn, prikkende ogen en klachten aan de luchtwegen

Tips voor centrale afzuiging reinigen

Naast het inschakelen van een professional om uw centrale afzuiging te reinigen, kunt u er ook zelf voor zorgen dat uw systeem een stuk schoner blijft! U kunt uw centrale afzuiging tot op zekere hoogte zelf reinigen. Hieronder volgt een overzicht van wat u allemaal zelf kunt doen om uw centrale afzuiging te reinigen en schoner te houden.

  • Lucht uw woning door de ramen in ieder geval één keer per dag minimaal 15 - 30 minuten te openen. Het is belangrijk om deze daarna direct te sluiten.
  • Controleer of alle roosters in uw woning schoon en bereikbaar zijn.
  • Reinig zelf periodiek de afzuigventielen en zuig de uiteindes van de ventilatiekanalen uit.
  • Vervang filters in uw systeem tijdig, met name bij WTW-systemen.
  • Zet op het juiste moment het systeem een standje hoger of juist lager.

Meer lezen over centrale afzuiging reinigen?

Wanneer u meer wilt lezen over centrale afzuiging reinigen en onderhoud van een mechanisch ventilatiesysteem, verwijzen wij u door naar onze pagina over mechanische ventilatie reinigen. Daarnaast kunt u bij Alpha Ventilatie direct een online afspraak inplannen om uw centrale afzuiging volledig te laten reinigen.