Wat doet een centraal afzuigsysteem?
Een centraal afzuigsysteem kan op verschillende verblijfsruimten in een huis aangesloten worden door middel van ventilatiekanalen. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat er voldoende geventileerd wordt in verschillende ruimtes in een woning.
De ruimtes die veel baat hebben bij voldoende ventilatie met een centraal afzuigsysteem zijn bijvoorbeeld de badkamer, wc en keuken, omdat dit vaak vochtige ruimtes zijn.
Bacteriën en schimmels kunnen zich snel gaan ontwikkelen onder de juiste omstandigheden. Daarnaast is het belangrijk om ook voldoende afzuiging te hebben in de woonkamer, slaapkamers en overige ruimtes waar men in huis verblijft. Daarom is een centraal afzuigsysteem handig zodat u met één systeem uw gehele woning kunt ventileren.
Hoe werkt een centraal afzuigsysteem?
De ventilatiebox vormt de basis en is het hart van een centraal afzuigsysteem. Het meest voorkomende mechanische ventilatiesysteem in Nederland is ‘systeem C’.
Dit centraal afzuigsysteem zuigt de vervuilde lucht in een woning af. Vervolgens komt er via verschillende roosters in ramen en deuren weer frisse buitenlucht naar binnen.
De werking van systeem C
- De afzuiging van vervuilde lucht en vocht wordt getransporteerd via ventilatiekanalen. Meestal gebeurt dit in de keuken, badkamer en wc. De afzuigventielen bevinden zich in de muur of aan het plafond van een woning.
- Zodra de vervuilde lucht de woning heeft verlaten, wordt er weer op een natuurlijke wijze frisse buitenlucht aangezogen via speciale roosters in de woning. Dit principe is gebaseerd op natuurlijke luchtcirculatie: er gaat net zoveel lucht uit de woning als dat er weer binnen komt.
- Een centraal afzuigsysteem kan vaak bediend worden middels een driestanden-schakelaar. Met deze schakelaar kan men bepalen hoeveel lucht er per seconde wordt afgevoerd. Hoe hoger de stand, hoe meer lucht er wordt afgezogen. Tegenwoordig zijn er ook veel slimme centrale afzuigsystemen beschikbaar die automatische bediening mogelijk maken. Denk hierbij aan een vochtsensor die een centrale afzuigunit aanstuurt op basis van de hoeveelheid vocht in de lucht.
- Het is bij systeem C belangrijk dat er altijd aanvoer is van frisse lucht. Controleer daarom goed of de roosters van uw centraal afzuigsysteem nog intact zijn. Wanneer deze niet goed werken, kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan. Dit komt door het verschijnsel van onderdruk, waarbij er lucht wordt onttrokken aan kruipruimtes in een woning. De lucht in kruipruimtes bevat schadelijke gassen, bacteriën en schimmels die de binnenlucht in uw woning ernstig vervuilen.
De voordelen van een centraal afzuigsysteem
Een centraal afzuigsysteem zorgt voor een fris en gezond binnenklimaat. Elke verblijfsruimte in een woning heeft baat bij goede ventilatie. Op deze manier kunt u voorkomen dat bacteriën, schimmels en ongedierte zich nestelen op verschillende locaties in uw woning. Dit is zeker van belang in vochtige ruimtes, zoals een badkamer of toilet.
Naast het feit dat een goed werkend systeem zorgt voor een gezond binnenklimaat, heeft u met een centraal afzuigsysteem ook geen last van geluidsoverlast. Verschillende losse ventilatoren op verschillende locaties in een huis zorgen vaak voor veel geluidsoverlast in elke ruimte. Met een centraal afzuigsysteem kunt u dit beperken tot één locatie. Tegenwoordig zijn centrale afzuigsystemen zodanig gebouwd dat deze vaak minder geluid maken dan het geluid dat geproduceerd wordt in een gemiddelde bibliotheek.
Esthetisch gezien zijn er ook voordelen aan een centraal afzuigsysteem, aangezien u niet meer tegen lelijke ventilatoren hoeft aan te kijken in verschillende verblijfsruimten in uw woning.
Tenslotte, en zeker niet onbelangrijk, zal uw energieverbruik ook een flink stuk lager zijn aangezien u nu één centraal afzuigsysteem heeft in plaats van meerdere losse afzuigsystemen op verschillende locaties. De nieuwste generatie mechanische ventilatiesystemen verbruiken tot wel €80,- minder aan energie per jaar.