Centraal afzuigsysteem

Met een centraal afzuigsysteem bestaand uit een centrale afzuigunit kunt u op een vrij eenvoudige, goedkope en efficiënte wijze uw huis ventileren. Een centrale afzuigunit, ook wel vaak een mechanische ventilatiebox genoemd, wordt vaak geplaatst op zolder, boven een trapgat of in een washok.

Waarom Alphaventilatie.nl

  Zeer veel ervaring
  Afspraak op korte termijn
  Onze klanten geven ons een 9,5/10
  Gratis advies
  Landelijke dekking

Ervaring van anderen

Nieuw ventilatiesysteem en laten…(10/10)

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Prima service, goede tips, dui….(10/10)

Meer reviews lezen

Onderhoud van uw centraal afzuigsysteem is belangrijk

  Bespaar op uw energiekosten
  Voorkom gezondheidsproblemen
  Verleng de levensduur van uw ventilatie

Wist u dat? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter is dan de buitenlucht.

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Onze klanten geven ons een 9,5/10

Alles over centrale afzuigsystemen

Wat doet een centraal afzuigsysteem?

Een centraal afzuigsysteem kan op verschillende verblijfsruimten in een huis aangesloten worden door middel van ventilatiekanalen. Op deze manier kunt u er voor zorgen dat er voldoende geventileerd wordt in de verschillende verblijfsruimten in een woning. De ruimtes die veel baat hebben bij voldoende ventilatie met een centraal afzuigsysteem zijn bijvoorbeeld de badkamer, wc en keuken, omdat dit vaak vochtige ruimtes zijn.

Bacteriën en schimmels kunnen zich snel gaan ontwikkelen onder de juiste omstandigheden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om voldoende afzuiging te hebben in de woonkamer, slaapkamers en overige ruimtes waar men in huis verblijft. Daarom is een centraal afzuigsysteem handig, zodat u met één systeem uw gehele woning kunt ventileren.

Hoe werkt een centraal afzuigsysteem?

De ventilatiebox vormt de basis en is het hart van een centraal afzuigsysteem. Het meest voorkomende mechanische ventilatiesysteem in Nederland is het zo genoemde systeem C. Dit centraal afzuigsysteem zuigt de vervuilde lucht in een woning af, vervolgens komt er via verschillende roosters in ramen en deuren weer frisse buitenlucht naar binnen.

Hoe werkt het systeem C?

  1. De afzuiging van vervuilde lucht en vocht wordt getransporteerd via ventilatiekanalen. Meestal gebeurt dit in de keuken, badkamer en wc. De afzuigventielen bevinden zich in de muur of aan het plafond van een woning.
  2. Zodra de vervuilde lucht de woning heeft verlaten, wordt er weer op een natuurlijke wijze frisse buitenlucht aangezogen via speciale roosters in de woning. Dit principe is gebaseerd op natuurlijke luchtcirculatie: er gaat net zoveel lucht uit de woning als dat er weer binnen komt.
  3. Een centraal afzuigsysteem kan vaak bediend worden middels een driestanden-schakelaar. Met deze schakelaar kan men bepalen hoeveel lucht er per seconde wordt afgevoerd. Hoe hoger de stand, hoe meer lucht er wordt afgezogen. Tegenwoordig zijn er ook veel slimme centrale afzuigsystemen beschikbaar die automatische bediening mogelijk maken. Denk hierbij aan een vochtsensor die een centraal afzuigunit aanstuurt op basis van de hoeveelheid vocht in de lucht.
  4. Het is bij systeem C belangrijk dat er altijd zorg wordt gedragen voor de aanvoer van frisse lucht. Controleer daarom altijd of de roosters van uw centraal afzuigsysteem nog goed zijn. Wanneer deze niet goed werken, kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan. Dit komt door het verschijnsel van onderdruk, waarbij er lucht wordt onttrokken aan kruipruimtes in een woning. De lucht in kruipruimtes bevat schadelijke gassen, bacteriën en schimmels die de binnenlucht in uw woning ernstig vervuilen.

De voordelen van een centraal afzuigsysteem

Een centraal afzuigsysteem zorgt voor een fris en gezond binnenklimaat. Elke verblijfsruimte in een woning heeft baat bij goede ventilatie. Op deze manier kunt u voorkomen dat bacteriën, schimmels en ongedierte zich nestelen op verschillende locaties in uw woning. Dit is zeker van belang in vochtige ruimtes, zoals een badkamer of toilet.

Naast het feit dat een goedwerkend systeem zorgt voor een gezond binnenklimaat, heeft u met een centraal afzuigsysteem ook geen last van geluidsoverlast. Verschillende losse ventilatoren op verschillende locaties in een huis, zorgen vaak voor veel geluidsoverlast in elke ruimte. Met een centraal afzuigsysteem kunt u dit beperken tot één locatie. Tegenwoordig zijn centrale afzuigsystemen zodanig gebouwd dat deze vaak minder geluid maken dan het geluid dat geproduceerd wordt in een gemiddelde bibliotheek.
Meer lezen

Esthetisch gezien zijn er ook voordelen aan een centraal afzuigsysteem, aangezien u niet meer tegen lelijke ventilatoren hoeft aan te kijken in verschillende verblijfsruimten in uw woning.

Ten slotte, niet het allerminste, zal uw energieverbruik natuurlijk ook een flink stuk lager zijn aangezien u nu één centraal afzuigsysteem heeft in plaats van meerdere losse afzuigsystemen op verschillende locaties. De nieuwste generatie mechanische ventilatiesystemen verbruiken tot wel € 80,- minder aan energie per jaar.

 

Centraal afzuigsysteem reinigen
Een gezond en comfortabel woonklimaat is alleen mogelijk met tijdig onderhoud en reiniging. Wij raden u aan om uw centrale afzuiging minimaal éénmaal in de 2 jaar een kleine onderhoudsbeurt te geven en éénmaal in de 4 á 5 jaar een compleet onderhoudsbeurt te geven inclusief reiniging van de ventilatiekanalen.

Centraal afzuigsysteem vervangen
Wanneer uw afzuigsysteem ouder dan 15 jaar is, kunt u overwegen om uw complete systeem te laten vervangen.

Meer lezen over centrale afzuigsystemen?

Op onze pagina over mechanische ventilatie kunt u alles lezen over het aanleggen, de kosten en overige voordelen van een mechanisch ventilatiesysteem (centraal afzuigsysteem).

  Alle reviews