Home » Alles over ventilatie » Ventilatiesystemen » Ventilatiesysteem D

Alles over systeem D

Ventilatiesysteem D, ook wel vaak “balansventilatie” of “warmte terugwinning” genoemd werkt op basis van mechanische toevoer en afvoer van lucht.

Systeem D zorgt voor een continue toevoer en afvoer van lucht in uw huis. Vervuilde lucht wordt afgezogen en frisse lucht van buiten wordt naar binnen geblazen. Dit gebeurt via een buizenstelsel dat door het hele huis is aangelegd waarbij het systeem via het ene kanaal zorgt voor afvoer en via het andere kanaal zorgt voor aanvoer van lucht.

Belang van ventileren in huis

Het is voor elk huis belangrijk om goed te ventileren. Een goed ventilatiesysteem in huis is namelijk essentieel voor gezond en comfortabel wonen. Goed ventileren is alleen mogelijk met een goed werkend ventilatiesysteem in huis.

Direct naar
Werking systeem D
Voordelen systeem D
Nadelen systeem D
Onderhoud systeem D

Werking Ventilatiesysteem D

Systeem D ventilatie staat in Nederland bekend als “balansventilatie“. Deze methode van ventilatie wordt steeds vaker toegepast en is sinds 2001 in vele woningen te vinden.

Ventilatiesysteem D werkt op basis van het principe “warmte terugwinning”.

In de WTW unit wordt namelijk de warmte van de afgezogen binnenlucht vermengd met de koude buitenlucht om zo weer warme lucht de woning in te kunnen blazen. Hierdoor blijft de gewenste binnentemperatuur optimaal behouden en hoeft er minder lucht verwarmd of gekoeld te worden.

De afgezogen lucht bij een WTW systeem heeft namelijk een aangename temperatuur die behouden moet blijven om het huis op een constante temperatuur te houden.

Voordelen van Ventilatiesysteem D

Nadelen van Ventilatiesysteem D

Het nadeel van systeem D ventilatie is dat de investering relatief gezien hoog ligt wanneer je dit vergelijkt met de overige systemen.

Dit komt vanwege het feit dat er behalve afzuigkanalen ook toevoerkanalen aanwezig moeten zijn in een woning. Daarnaast is een WTW-unit vaak een stuk duurder dan een gemiddelde mechanische ventilatiebox

Periodiek onderhoud is belangrijk om een goede werking van het systeem te waarborgen.

Onderhoud Ventilatiesysteem D

Er wordt niet vaak bij stilgestaan, maar elk ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig om te kunnen blijven functioneren. Raadzaam is om op drie verschillende momenten aandacht aan het onderhoud van uw WTW Unit te besteden:

  • Iedere 6 maanden dienen de filters  te worden vervangen.
  • Iedere 2 jaar dient klein onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen van de kanalen worden gereinigd, evenals de WTW Unit zelf.
  • Iedere 4 à 5 jaar dient groot onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen, uw WTW Unit en de toevoer- en afvoerkanalen grondig worden gereinigd.

Voordelen bij onderhoud

Samenvatting