Home » Alles over ventilatie » Ventilatiesystemen » Ventilatiesysteem B

Alles over systeem B

Met deze methode van de verschillende ventilatiesystemen wordt frisse lucht van buiten op een mechanische wijze toegevoerd.

De afvoer van “vervuilde” lucht gaat via verschillende roosters in een woning.

Deze roosters zijn vaak te vinden in de vochtige ruimtes van een woning, denk hierbij aan de keuken, wasruimte, toilet of badkamer.

Belang van ventileren in huis

Het is voor elk huis belangrijk om goed te ventileren. Een goed ventilatiesysteem in huis is namelijk essentieel voor gezond en comfortabel wonen. Goed ventileren is alleen mogelijk met een goed werkend ventilatiesysteem in huis.

Direct naar
Werking systeem B
Voordelen systeem B
Nadelen systeem B
Onderhoud systeem B

Werking Ventilatiesysteem B

In tegenstelling tot systeem A is er bij ventilatiesysteem B dus wel een regelfactor. Ook wanneer er buiten weinig wind staat, kan de luchtstroom netjes op gang komen dankzij een mechanisch ventilatiesysteem.

Op deze manier is er het hele jaar door frisse lucht in huis. Het grote nadeel van ventilatiesysteem B is dat de afvoer van lucht op een natuurlijk wijze gaat. Dit zorgt er dus voor dat kostbare warme lucht een woning verlaat zonder dat dit gecontroleerd kan worden.

Daarnaast blijven de afvoerkanalen ook in contact staan met koude buitenlucht. Deze methode van ventilatie wordt in Nederland weinig toegepast, omdat dit niet het meeste geschikte ventilatiesysteem is voor een optimaal binnenklimaat.

Voordelen van systeem B

Vanwege de mechanische toevoer van frisse lucht is er het hele jaar door sprake van frisse lucht in huis. Dus ook wanneer het buiten weinig waait en er weinig aanvoer is van lucht.

Daarnaast kan de frisse lucht nu ook de kamers en overige ruimtes in het huis bereiken die normaal gesproken moeilijk te bereiken zijn. Dit gaat via een netwerk aan ventilatiekanalen.

Nadelen van Ventilatiesysteem B

Ondanks de voordelen van systeem B is er ook een zeer groot nadeel te benoemen. Vanwege de natuurlijke afvoer van lucht is er al snel sprake van warmteverlies waardoor de stookkosten omhoog zullen gaan.

Het warmteverlies is helaas niet tegen te houden. In de koude warmtemaanden zal dit een groot probleem kunnen vormen.

Onderhoud Ventilatiesysteem B

Weet u nog wanneer het de laatste keer is geweest dat u uw ventilatiesysteem type B heeft laten onderhouden? Het antwoord is waarschijnlijk nee.

Veel mensen vergeten dat ook een ventilatiesysteem onderhoud nodig heeft. Dit komt door het feit dat een ventilatiesysteem vaak verborgen is in een woning, waardoor het niet opvalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de luchtkanalen die vaak verborgen zitten in het beton. Het enige wat nog te zien is, is een afzuigpunt. Een goed onderhouden ventilatiesysteem is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en leefomgeving.

Een ventilatiesysteem kan vergeleken worden met de longen van een mens. Wanneer deze vervuild zijn zal een mens ook niet meer goed kunnen functioneren. Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat er het hele jaar door, 24/7 geventileerd wordt. Dit is dus alleen mogelijk met een goed werkend ventilatiesysteem dat op tijd wordt onderhouden.

Samenvatting

Ondanks de voordelen is systeem B niet altijd aan te raden. Er gaat namelijk veel warmte verloren wat niet positief is voor het binnenklimaat. Daarnaast zullen de stookkosten enorm toenemen. Deze methode van ventilatie wordt in Nederland dan ook weinig toegepast, omdat dit niet het meest geschikte ventilatiesysteem is voor een optimaal binnenklimaat.

Helaas is het niet gemakkelijk om een woning met Systeem B om te zetten naar systeem C of D omdat hier vaak extra ventilatiekanalen en/of extra roosters voor benodigd zijn.

Het aanleggen van ventilatiekanalen is alleen mogelijk bij een complete verbouwing of renovatie. Dit kan zeer kostbaar zijn.