Home » Alles over ventilatie » Ventilatiesystemen » Afzuiging badkamer

Afzuiging in de badkamer

Het belang van goede afzuiging in de badkamer wordt vaak vergeten. Een slecht onderhouden ventilatiesysteem of het volledig ontbreken van een ventilatiesysteem in een badkamer zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën zich zeer gemakkelijk en snel kunnen ontwikkelen.

Tijdens het douchen condenseert vochtige lucht tegen wanden en plafonds (voornamelijk in de hoeken), wat de perfecte omstandigheden creëert voor het ontwikkelen van schimmels en bacteriën. Deze hebben een grote invloed op onze gezondheid. Daarnaast veroorzaakt vochtige lucht op zichzelf ook schade in de badkamer. Denk hierbij aan het schilder- en stucwerk dat wordt aangetast en het ontstaan van roest op producten van staal (bijvoorbeeld radiatoren en kranen).

Wanneer men gebruik maakt van een vorm van mechanische ventilatie wordt dit ongenoegen vaak voorkomen. In een te droge omgeving kunnen schimmels niet groeien, zullen spiegels niet meer beslaan en blijft het schilderwerk en badkamermeubels beschermd tegen aantasting door condensatie van vochtige lucht.

Veel woningen in Nederland beschikken dan ook over een mechanisch ventilatiesysteem waarbij in ieder geval lucht afgezogen kan worden via de verschillende ventilatieventielen die in de woning te vinden zijn. Denk hierbij aan de ventielen in de badkamer, wc en keuken maar soms ook in de andere kamers.

Alles over ventilatie in de badkamer

Goede afzuiging in de badkamer

Bij een ventilatiesysteem die de mogelijkheid biedt om verschillende standen te kiezen spreekt men van een goede afzuiging.

Bij deze type ventilatiesystemen is het namelijk mogelijk om deze handmatig of automatisch op een hogere stand te zetten wanneer men bijvoorbeeld gaat douchen. Op deze manier wordt overtollig vocht in de badkamer snel afgezogen.

Tegenwoordig bieden ventilatie fabrikanten zoals Itho of Zehnder verschillende type slimme producten die zelf alles regelen.

Deze producten herkennen namelijk wanneer er sprake is van te veel CO2 of overtollig vocht in de lucht, waarna automatisch een hogere stand wordt ingeschakeld.

Hoe weet ik of mijn afzuiging in de badkamer slecht is?

Dit is makkelijk te herkennen aan een aantal punten:

  • Condensatie op ramen, wanden en spiegels.
  • Het ontstaan van schimmel in de hoeken en wanden van de badkamer. Lees hier alles over op schimmel in de badkamer.
  • Vochtige plekken op muren.
  • Aangetast schilder of stucwerk.
  • Vieze lucht in de douche of vocht dat lang blijft lang hangen na het douchen.

Hoe kan ik zorgen voor een goede afzuiging in de badkamer?

In de meeste gevallen heeft een woning een mechanisch ventilatiesysteem of warmte terugwin unit. Bij een mechanisch ventilatiesysteem zit er in ieder geval een afzuigventiel in uw badkamer die (vochtige) lucht afzuigt. Dit geldt ook voor een wtw unit.

Daarnaast bieden beide systemen een mogelijkheid om deze op een hogere stand te zetten tijdens het douchen zodat vochtige lucht nog sneller wordt afgevoerd.

Het is belangrijk om hier ook echt gebruik van te maken om een vochtige douche te voorkomen. Wij raden u aan om uw ventilatiesysteem voor minimaal een half uur op een hogere stand te zetten bij het douchen.

Daarnaast zijn er nog een aantal manieren om te zorgen voor een goede afzuiging in de badkamer. Maak bijvoorbeeld alle wanden, glazen en vloer goed droog met een trekker of handdoek. Dit is bij een volledig betegelde badkamer natuurlijk zeer makkelijk.

Laat natte kleding of handdoeken niet liggen in de badkamer maar laat deze ergens anders drogen wanneer u deze nog een keer wilt gebruiken.

Wanneer u een rooster heeft in de badkamer (bij mechanische ventilatie) is het belangrijk om deze altijd open te laten, sluit deze nooit af.

Ramen openen tijdens of na het douchen heeft eigenlijk alleen in de zomer nut wanneer de lucht wat droger is.

Over het algemeen hebben we een vochtige buitenlucht in Nederland wat er anders vaak voor zorgt dat er alleen maar meer vochtige lucht bijkomt in uw badkamer, dit is natuurlijk niet de bedoeling!

Ten slotte draait het allemaal om een goed onderhouden ventilatiesysteem. Wanneer uw ventilatiesysteem goed zijn werk kan doen zal hij er te allen tijde voor zorgen dat de afzuiging in uw badkamer perfect is. Laat daarom ook tijdig uw kanalen reinigen zodat vuile/vochtige lucht snel wordt afgezogen.

Ventilatie in de douche aan of uit?

In principe hoeft uw ventilatiesysteem niet altijd op een hoge stand te draaien. Het is natuurlijk zonde om uw ventilatiesysteem sneller te laten draaien wanneer u niet aan het douchen bent. Over het algemeen draait een ventilatiesysteem 24/7, het hele jaar door. Door slimme producten is het nu mogelijk om een ventilatiesysteem op het juiste moment het werk te laten doen. Hiervoor zijn er vier verschillende type systemen beschikbaar.

Handmatige bediening afzuiging badkamer

Bij dit type systeem is het voor een gebruiker mogelijk om het ventilatiesysteem handmatig te bedienen. Daarnaast is er vaak ook een timer-functie beschikbaar die ervoor zorgt dat een ventilator bijvoorbeeld 15 of 30 minuten harder draait. Denk hierbij aan de RFT-Zender van Itho. Deze is bij Alpha Ventilatie verkrijgbaar voor € 60,-.

Automatisch afzuiging badkamer

Een ventilatiesysteem gaat automatisch aan/uit of juist harder draaien wanneer deze vochtige lucht herkent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de RV sensor van Itho. Alpha Ventilatie levert dit type sensor voor €110,-.

Automatische afzuiging op basis van CO2

Met een CO2 sensor wordt er herkend wat het CO2 gehalte is. Wanneer dit te hoog wordt dan wordt het systeem automatisch op een hogere stand gezet om het CO2 gehalte in de ruimte te verlagen. Wanneer het CO2 gehalte weer binnen de marge is, wordt de ventilator weer op normale stand gezet. Deze CO2 sensor is verkrijgbaar bij Alpha Ventilatie. Vraag hiernaar bij het maken van uw afspraak.

Infrarood afzuiging badkamer

Een ventilatiesysteem herkent beweging en gaat automatisch op een hogere stand. Dit type sensor kan uiteraard gecombineerd worden met alle andere sensoren. Hiervoor kunt u de PIR sensor van Itho aanschaffen. Dit type sensor kunnen wij ook leveren.

Ik heb geen ventilatiesysteem in de badkamer, wat nu?

Wanneer u geen ventilatiesysteem heeft in uw woning en er sprake is van “natuurlijke ventilatie”, is het mogelijk om een opbouw badkamerventilator te nemen. In dit geval is het dus mogelijk om ventilatie in de badkamer te plaatsen. Een opbouw badkamerventilator is in dit geval een eenvoudige maar effectieve oplossing. Hiervoor is er geen volledig ventilatiesysteem benodigd.

Het enige wat hiervoor benodigd is, is een afvoerbuis naar buiten toe zodat vochtige lucht afgezogen wordt door een kleine ventilator die in de badkamer geplaatst wordt. Daarnaast is het belangrijk om stroom in de badkamer te hebben, uiteraard is het mogelijk om hier voorzieningen voor te treffen. De gemiddelde stroomkosten van een ventilator: €30,- tot 40,- per jaar.

ventilatiebox met co2 sensor