Home » Alles over ventilatie » Ventilatierooster

Wat is een ventilatierooster?

Ventilatieroosters zijn bedoeld om een woning of ruimte te voorzien van gecontroleerde of juist ongecontroleerde luchtstromen. Lees hier alles over ventilatieroosters en het onderhoud.

Ventilatieroosters laten reinigen?
Maak een online afspraak. Binnen 5 minuten geregeld! Alle prijzen vermeld op onze website zijn incl. btw en voorrijkosten

Voordelen bij Alpha Ventilatie

  Ervaren monteurs
  Geen lange wachttijden
  Onze klanten geven ons een 9,3/10
  Transparante tarieven
  Landelijke dekking

Eenmalige reiniging

Voor een optimaal binnenklimaat is het belangrijk om uw ventilatierooster minimaal één keer in de 5 jaar volledig te laten onderhouden.

Eenmalig reiniging €90,-

Direct naar ventilatierooster reinigen

Ervaring van anderen

Nieuw ventilatiesyste… (10/10)

Goed werk afgeleverd….(9/10)

Ervaring van anderen

Zeer goed en betrouwbaar be… (10/10)

Prima service. Afspraken nag…(10/10)


Het belang van reiniging

  Bespaar op uw energiekosten
  Voorkom gezondheidsproblemen
  Verbeter de luchtstroom

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking Onze klanten geven ons een 9,3/10

Alles over ventilatieroosters

Ventilatierooster

Ventilatieroosters zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten en kunnen daarnaast voor verschillende doeleinden dienen. In beginsel zijn ventilatieroosters bedoeld om een woning of ruimte te voorzien van gecontroleerde of juist ongecontroleerde luchtstromen. Zo kunnen ventilatieroosters gebruikt worden om een ruimte te voorzien van frisse lucht of voor het afvoeren van vervuilde lucht. Door het plaatsen van ventilatieroosters op de juiste plekken wordt er gezorgd voor een optimaal binnenklimaat.

We kennen drie verschillende types ventilatie(systemen), namelijk: natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en ventilatie met warmte terugwinning (WTW-units).

Bij elk type ventilatie is er sprake van een ander soort ventilatierooster. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerroosters, plafondroosters, raamroosters, wandroosters etc. Hieronder leest u meer over de verschillende ventilatietypes en de daarbij behorende roosters.

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie is er sprake van ventileren waar geen machines of andere systemen aan te pas komen. Deze manier van ventileren wordt al eeuwenlang toegepast omdat dit de makkelijkste vorm van ventilatie is. Door tactisch geplaatste kieren en roosters wordt ervoor gezorgd dat lucht op een natuurlijk wijze wordt aan- of afgevoerd. Het openzetten van ramen zorgt uiteraard ook voor frisse lucht maar dit is niet hetzelfde als ventileren. Bij ventilatie wordt er frisse lucht toegevoerd en vervuilde lucht weer afgevoerd. Bij natuurlijke ventilatie wordt er vaak gebruik gemaakt van gevelkleppen, raamroosters, deurroosters en vloerroosters.

Mechanische ventilatie

Het principe van een mechanische ventilatie is vergelijkbaar met natuurlijke ventilatie. Het grote verschil is dat er nu een mechanisch systeem gebruikt wordt. Een mechanische ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde vochtige lucht in uw woning wordt afgevoerd. Deze lucht wordt afgevoerd via speciale ventilatieventielen die in het plafond zijn geplaatst van de badkamer, wc, keuken of andere ruimte. Vervolgens komt er frisse lucht binnen via verschillende roosters in een woning. Dit zijn dezelfde types ventilatieroosters als bij een woning waarbij sprake is van natuurlijke ventilatie. Ook bij deze types ventilatie wordt er dus gebruikgemaakt van raamroosters, deurroosters, gevelklappen en vloerroosters.

Ventilatie met Warmte terugwinning (WTW-unit)

Bij een ventilatiesysteem waarbij een WTW-unit centraal staat wordt er zowel frisse lucht toegevoerd als vervuilde lucht afgezogen via speciale afzuigventielen in het plafond van de woning. Bij een WTW-unit is er meestal geen sprake van ventilatieroosters, maar van ventielen in het plafond. Deze afzuig- en toevoerventielen zijn vaak te vinden in de keuken, wc, badkamer, woonkamer en tevens in de slaapkamers. Afhankelijk van de grootte en inhoud van een woning zijn er meerdere afzuigventielen te vinden. Een gemiddelde woning met een WTW-unit heeft 8 tot 12 ventielen.

 

Soorten ventilatieroosters

Verschillende soorten ventilatieroosters

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende soorten ventilatieroosters beschikbaar voor uiteenlopende situaties. De verschillende types ventilatieroosters worden hieronder beschreven:

Raamroosters en deurroosters

Dit type rooster is vaak wat kleiner en te vinden in binnendeuren en ramen. Ze worden vaak toegepast bij woningen zonder een ventilatiesysteem of bij woningen waarbij er sprake is van een systeem met alleen afzuiging. Een gecontroleerde luchtdoorvoer levert een grote bijdrage aan de optimale werking van het ventilatiesysteem. Er zijn verschillende leveranciers en aanbieders die innovatieve raam- en deurroosters bieden. Dit kunnen zelfregelende roosters, roosters met geluiddemping, brandwerende roosters, elektronische gestuurde roosters of eenvoudige raamroosters zijn.

Elektronische ventilatieroosters

Elektronische ventilatieroosters werken vaak op basis van een CO2-meting. Hiermee is de aansturing van het rooster optimaal en wordt er gezorgd voor de juiste hoeveelheid ventilatie op het juiste moment. Dit zorgt niet alleen voor een optimaal binnenklimaat maar daarnaast ook voor een extra energiebesparing aangezien de ventilatie geen overtollig werk doet. Deze systemen zijn verkrijgbaar als raam- en deurroosters.

Ventilatieroosters met voorverwarming

Er zijn tegenwoordig ook roosters beschikbaar die het mogelijk maken om koude lucht van buiten voor te verwarmen alvorens deze door te laten in een ruimte. Dit is bijvoorbeeld in de winter het geval wanneer het buiten kouder dan 10˚C is. Dit werkt op basis van een CO2-meting.

Muurroosters

Muurroosters zijn te vinden in de gevel van een woning. Dit type roosters wordt toegepast bij woningen waarbij sprake is van natuurlijke ventilatie.

Reiniging en onderhoud van ventilatieroosters en ventielen

Net zoals elk ander onderdeel van een ventilatiesysteem hebben roosters en ventielen onderhoud nodig. Wanneer ventilatieroosters of ventielen slecht zijn afgesteld of vervuild zijn, zullen deze een optimale werking van het ventilatiesysteem sterk belemmeren. Hierdoor verslechtert het binnenklimaat snel en neemt de kans op schimmels, vocht, bacteriën en ander ongedierte toe. Daarom raden wij u aan om uw volledige systeem inclusief de afzuig- en toevoerpunten in een woning regelmatig te (laten) reinigen. Simpele ventilatieroosters in een woning zijn vaak makkelijk zelf te reinigen door deze los te koppelen waar mogelijk en te reinigen met huismiddelen. U kunt simpele roosters zelf gemakkelijk eruit halen of klikken om deze vervolgens schoon te maken.

Afspraak maken voor reiniging
Bij Alpha Ventilatie kunt u een online afspraak maken voor het laten reinigen van uw ventilatieroosters. Wanneer u de reiniging van uw ventilatieroosters combineert met de reiniging van uw mechanische ventilatie of WTW unit bespaart u direct €50,- op uw onderhoudskosten. Vraag naar de mogelijkheden.

U kunt de tarieven online bekijken en direct een afspraak maken. Wanneer u liever eerst een medewerker wilt spreken, kunt u bellen op onze openingstijden.

Ventilatierooster kopen

Wanneer u ventilatieroosters wilt kopen, kunt u deze online in verschillende webshops terugvinden. Wanneer u niet zeker weet wat u precies nodig heeft, kunt u het advies van één van onze specialisten inwinnen. Daarnaast kunt u bij Alpha Ventilatie er ook voor kiezen om verschillende types ventilatieroosters te laten installeren. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.

Wilt u een online afspraak maken om uw ventilatieroosters te laten reinigen?