Home » Alles over ventilatie » Ventilatiesysteem C

Alles over systeem C

Ventilatiesysteem C is de omgekeerde versie van Ventilatiesysteem B. Met deze methode van ventilatiesystemen verloopt de toevoer van frisse lucht via speciale roosters in een woning. Deze roosters zijn vaak te vinden onder deuren en ramen.

De afvoer van vervuilde lucht wordt aangedreven door een mechanische ventilatiebox en verloopt via afvoerkanalen in een woning. Deze afzuigpunten zijn vaak te vinden in vochtige ruimtes, denk hierbij aan een badkamer, toilet of keuken.

Belang van ventileren in huis

Het is voor elk huis belangrijk om goed te ventileren. Een goed ventilatiesysteem in huis is namelijk essentieel voor gezond en comfortabel wonen. Goed ventileren is alleen mogelijk met een goed werkend ventilatiesysteem in huis.

Direct naar
Werking systeem C
Voordelen systeem C
Nadelen systeem C
Onderhoud systeem C

Werking Ventilatie C systeem

Systeem C staat in Nederland bekend als “mechanische ventilatie“. Deze methode van ventilatie wordt het vaakst toegepast en komt vrijwel in elke woning voor waar geen gebruik wordt gemaakt van Ventilatiesysteem D.

Het grote nadeel van dit systeem is dat er warmte verloren gaat bij het afvoeren van lucht.

Daarnaast komt er natuurlijk ongecontroleerd koude lucht binnen via de roosters, of warme lucht wanneer het warm is. In beide gevallen is de temperatuur dus niet optimaal.

Voordelen van ventilatie C systeem

Het grote voordeel van ventilatiesysteem C is dat deze relatief gezien goedkoop is ten opzichte van andere systeem. Er hoeft namelijk alleen lucht afgevoerd te worden.

Daarnaast zijn mechanische ventilatiesystemen vaak een stuk compacter, energiezuiniger en daarnaast vaak onderhoudsvriendelijker.

De meeste woningen in Nederland zijn geschikt voor ventilatiesysteem type C.

Nadelen van Ventilatiesysteem C

Omdat de toevoer van frisse lucht op een natuurlijke wijze gaat is dit moeilijk in te regelen. Daarnaast is het natuurlijk ook niet prettig dat koude buitenlucht in de wintermaanden gemakkelijk binnenkomt. Een direct gevolg hiervan is dat de stookkosten toenemen.

Vaak sluiten bewoners de raamroosters zodat er geen koude lucht meer naar binnen komt. Het grote probleem is dat er dan helemaal geen toevoer is van lucht waardoor het binnenklimaat in rap tempo verslechterd.

Wanneer de temperatuur in de zomermaanden weer oploopt komt er ook weer warmte lucht binnen waardoor het  juist onaangenaam warm kan worden. Daarnaast wordt de toevoerlucht van buiten niet gefilterd en komt het direct naar binnen.

Onderhoud Ventilatiesysteem C

Een ventilatiesysteem kan vergeleken worden met de longen van een mens. Wanneer deze vervuild zijn zal een mens ook niet meer goed kunnen functioneren. Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat er het hele jaar door 24/7 geventileerd wordt. Dit is dus alleen mogelijk met een goed werkend ventilatiesysteem dat op tijd wordt onderhouden.

Oude ventilatiesystemen

In Nederland hangen in veel woningen nog oude ventilatiesystemen die nog op wisselstroom werken en daarnaast nog nooit eerder zijn onderhouden. Naast het hoge energieverbruik en flinke geluidsniveau, werken deze ventilatiesystemen haast niet meer omdat de luchtkanalen en de afzuigunit zodanig vervuild zijn dat de capaciteit nihil is.

De vervuiling van een ventilatiesysteem is vaak onzichtbaar waardoor niet snel kan worden vastgesteld of er echt sprake is vervuiling. In de meeste gevallen zult u het pas merken als u gezondheidsklachten krijgt of als u te maken krijgt met schimmelvorming in uw badkamer of toilet.

Wanneer u zeker weet dat uw ventilatiesysteem nog nooit eerder is onderhouden of het langer dan 5 jaar geleden is onderhouden, dan is er een grote onderhoudsbeurt nodig. Na 2 jaar zijn luchtkanalen al zodanig vervuild dat een ventilatiesysteem tot wel 20% minder goed functioneert. Daarom is het zeer belangrijk om uw ventilatiesysteem tijdig te laten onderhouden door een professional.

Voordelen bij onderhoud

  • Minder geluidsoverlast: dit is vaak het geval bij oude systemen of ventilatiesystemen waar geen onderhoud is uitgevoerd. Een ventilatiesysteem raakt na verloop van tijd uit balans waardoor het geluidsniveau flink kan toenemen.
  • Minder energiekosten: wanneer een ventilatiesysteem minder moeite hoeft te doen om lucht toe te voeren of af te zuigen, dalen ook de energiekosten.
  • Minder stof in huis: een ventilatiesysteem functioneert steeds minder goed bij achterstallig onderhoud waardoor er veel meer stof blijft hangen in uw huis. Door het tijdig te onderhouden, hoeft u veel minder schoon te maken.

Voorkom gezondheidsproblemen: bij slecht onderhouden ventilatiesystemen krijgt u al snel te maken met gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, droge keel, prikkende ogen en klachten aan uw luchtwegen. Dit kunt u voorkomen door tijdig onderhoud van uw ventilatiesysteem.

Samenvatting

Ventilatiesysteem C staat in Nederland bekend als “mechanische ventilatie”. De meeste woningen in Nederland zijn dan ook voorzien van systeem C. Ondanks de vele voordelen zijn er ook nadelen te benoemen die voornamelijk te maken hebben met de temperatuur binnen.

Vanwege een ongecontroleerde toevoer van lucht komt er afhankelijk van het seizoen veel warme of juiste koude lucht naar binnen, waardoor het binnenklimaat al snel onaangenaam kan worden.