Home » Alles over ventilatie » Ventilatiesysteem reinigen

Reinigen en onderhoud ventilatiesysteem

Het reinigen van ventilatiesystemen wordt vaak vergeten, terwijl een ventilatiesysteem het hele jaar door 24/7 zijn werk doet. Een ventilatiesysteem vervoert vele duizenden liters lucht per dag door de verschillende luchtkanalen in een woning.

Ventilatie laten reinigen?
Maak direct online een afspraak.

alpha ventilatie werk

Direct naar

Het belang van reinigen
Bekijken

Hoe wordt mijn systeem gereinigd?
Bekijk de werking

Kan ik een ventilatiesysteem zelf reinigen?
Bekijk zelf reinigen

Kosten reiniging ventilatiesysteem
Bekijk prijzen

Het belang van onderhoud

Voorkom gezondheidsproblemen. Bij slecht onderhouden ventilatiesystemen krijgt u al snel te maken met gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, droge keel, prikkende ogen en klachten aan uw luchtwegen.

De luchtkanalen en ventilatiebox (of wtw-unit) raken elke dag steeds meer vervuild door allerlei verschillende stoffen en andere verontreinigen. De luchtverontreiniging kan bestaan uit sigarettenrook, huiddeeltjes, schimmelsporen, chemische stoffen, geurstoffen en vetten. Daarnaast is het klimaat en de omgeving binnen luchtkanalen zodanig gunstig dat vaak ook insecten zich hier nestelen en voortplanten. Dat kan al snel voor een plaag zorgen.

Ventilatiekanalen voor reiniging

Gevolgen van verontreinigde ventilatiesystemen

De verontreinigingen nestelen zich snel in de wanden van luchtkanalen, waardoor deze steeds verder verstopt raken. Door steeds meer afzet van stoffen tegen wanden, neemt de capaciteit van een ventilatiesysteem tot wel 20% af binnen twee jaar. Wanneer dit langer dan twee jaar is, kan de capaciteit zelfs met meer dan 40% afnemen.

Daarnaast kan als gevolg hiervan ook oververhitting plaatsvinden in de ventilatiebox, waardoor het systeem minder goed zijn werk kan doen. In sommige gevallen zal de ventilatiebox zelfs in zijn geheel stoppen met werken. In dat geval moet het complete systeem worden vervangen. Om deze redenen is het belangrijk om een ventilatiesysteem op tijd te reinigen.

Hoe wordt een ventilatiesysteem gereinigd?

Voor de reiniging van uw ventilatiesysteem gebruiken we bij Alpha Ventilatie de roterende borstelmethode. Met behulp van een flexibele slang waarop een speciale borstel is gemonteerd, gaan we de luchtkanalen in om deze te reinigen.

Deze slang is lang genoeg en vrijwel geschikt voor alle luchtkanalen in een woning. Door de sterk roterende werking van de flexibele slang met borstel, komen alle stoffen en bacteriën los te liggen in de afzuigkanalen.

Aan de andere zijde van de luchtkanalen wordt een krachtige afzuigbox aangesloten, zodat alle stoffen die vrijkomen direct worden afgezogen. Na de werkzaamheden zijn zowel de ventilatiekanalen als de unit volledig inwendig gereinigd.

schoonmaak ventilatie

Andere methoden van reiniging

Er zijn ook andere methoden om een luchtkanaal te reinigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoonmaakpoeders die in een luchtkanaal worden gespoten.

De reiniging van de luchtkanalen is slechts een onderdeel van het geheel. Om een ventilatiesysteem volledig te reinigen is het ook belangrijk om de ventilatiebox of WTW unit in zijn geheel te reinigen. Daarnaast worden de luchtventielen ook gereinigd, zodat deze vrij zijn van stoffen en bacteriën en weer optimaal lucht kunnen toevoeren of juist afzuigen.

Bij een Warmte Terugwin unit worden vaak ook direct de filters vervangen.

Kan ik een ventilatiesysteem zelf reinigen?

Ventilatiesysteem zelf reinigen

Het is tot op zekere hoogte mogelijk om een ventilatiesysteem zelf te reinigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het reinigen van de ventielen in een woning. Deze ventielen kunt u makkelijk zelf losdraaien en vervolgens met een neutrale zeep schoonmaken. Hou alleen wel rekening met de stand van de ventielen. Deze zijn vaak zodanig afgesteld dat ze een bepaalde hoeveelheid lucht doorlaten.

Wanneer u iets meer technisch onderlegd bent, kunt u ook de afzuigunit reinigen door het kapje los te schroeven. Verder kunt u de flexibele slangen loskoppelen van uw ventilatiesysteem en deze met bijvoorbeeld een stofzuiger van binnen reinigen.

Voor het reinigen van de luchtkanalen is het noodzakelijk om te werken met speciale apparatuur. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat alles op een professionele wijze gereinigd wordt, raden wij u aan om altijd een specialist in te schakelen. Een gemiddeld ventilatiesysteem moet minimaal eenmaal in de twee jaar onderhouden worden. Meer lezen over ventilatiesysteem zelf reinigen.

Ervaring van anderen

Zeer goed en betrouwbaar be… (10/10)

Prima service. Afspraken nag…(10/10)


prijs reinigen ventilatiesysteem

Wat kost reiniging van mijn ventilatiesysteem?

Bij Alpha Ventilatie kunt u uw ventilatiesysteem al vanaf €125,- laten reinigen. Op onze tarievenpagina kunt u een compleet overzicht vinden van al onze tarieven voor het reinigen van uw ventilatiesysteem.

Uw Ventilatiesysteem reinigen bij Alpha Ventilatie?

Wanneer u er voor kiest om uw ventilatie bij Alpha Ventilatie te laten reinigen weet u zeker dat dit op een professionele wijze gebeurt. Wij hebben inmiddels meer dan 15 jaar ervaring in het onderhouden en reinigen van volledige ventilatiesystemen. Dit geldt voor alle type ventilatiesystemen die op dit moment te verkrijgen zijn. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om uw complete systeem te laten vervangen, wanneer uw huidig systeem verouderd is. Meer hierover leest u via: mechanische ventilatie vervangen of WTW vervangen.

Bij Alpha Ventilatie heeft u de mogelijkheid om een service abonnement af te sluiten. Wanneer u een abonnement bij ons afsluit bent u gegarandeerd van een optimaal binnenklimaat zonder dat u hier omkijken naar heeft. Wij benaderen u op het juiste moment voor een afspraak, zodat uw systeem in optimale staat blijft. Daarnaast levert ons abonnement u standaard een besparing op van 20% op het onderhoud aan uw ventilatiesysteem!

Volledig ontzorgt worden?

2-jaarlijks

  • Reiniging van de ventielen op de afzuigpunten
  • Reiniging van uw ventilatiebox of WTW-unit
  • Controle van uw ventilatiebox of WTW-unit
  • Een nieuwe set filters voor WTW units

4- jaarlijks

  • Reiniging van de luchtkanalen
  • Reiniging van de ventielen op de afzuigpunten
  • Vink-groen Reiniging van uw ventilatiebox of WTW-unit
  • Controle van uw ventilatiebox of WTW-unit

U kunt direct online een Alpha abonnement afsluiten. Voor meer informatie verwijzen wij u naar Alpha abonnement.