Home » Ventilatie » Ventilatie en ongedierte

Ventilatie en ongedierte

We hebben allemaal wel eens te maken met ongedierte in huis. Onder ongedierte verstaan we fruitvliegjes, zilvervisjes en andere ongewenste insecten. Vooral wanneer de temperaturen buiten stijgen, neemt het ongedierte toe. Het is belangrijk om goed te ventileren, wanneer je de overlast hiervan in huis wilt beperken. In dit artikel leggen we je uit hoe dat precies zit en geven je ook nog andere tips tegen ongedierte.

Ventilatie en ongedierte

Ventileren ter bestrijding van ongedierte

Ventileren tegen ongedierte

Vochtige en warme plekken in je woning zijn de ideale leefomgeving voor het meeste ongedierte. Deze kun je tegengaan door goed te ventileren. Dit houdt in dat er voldoende vochtige, vervuilde lucht wordt afgevoerd en er vervolgens droge, frisse lucht naar binnen kan stromen. Op deze manier verklein je de kans dat ongedierte afkomen op jouw woning.

Mechanische ventilatie

afzuiging met mechanische ventilatie

Het is het beste om te kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Hiermee wordt de ventilatie in huis geregeld door een systeem met een motor. Dit systeem werkt 24 uur per dag, waardoor er dus altijd vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht naar binnen kan stromen. Hierdoor ontstaat er een gezond binnenklimaat, wat minder aantrekkelijk is voor ongedierte. Wel is het zo dat de vervuilde lucht bij mechanische ventilatie afgevoerd wordt via luchtkanalen. Deze kanalen zijn vaak vochtig en warm en dus de perfecte broedplaats voor diverse soorten ongedierte, bacteriën en schimmels. Zorg er daarom voor dat de luchtkanalen regelmatig worden gereinigd en je mechanische ventilatiebox goed wordt onderhouden. Zo heb je altijd een goed werkend ventilatiesysteem en voorkom je vervelend ongedierte.

Fruitvliegjes

Meest vervelende ongedierte in huis

Vervelende ongedierte in huis

Twee van het meest vervelend ongedierte in huis zijn fruitvliegjes en zilvervisjes. Deze zijn zo vervelend, omdat ze het meest voorkomen. Gelukkig zijn deze niet schadelijk voor je gezondheid, maar kunnen helaas wel je voedsel en bezittingen aantasten. Daarnaast zijn de beestjes ook niet fijn om naar te kijken. Reden genoeg dus om te voorkomen dat deze je woning infiltreren.

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes en ventilatie

Een fruitvlieg is een soort vlieg van maar een paar millimeter groot. Deze komen vooral in de zomer voor, omdat het dan warm genoeg is om te overleven. Fruitvliegjes verzamelen zich vaak in de keuken, omdat ze daar hun favoriete voedsel kunnen vinden. Zo hebben ze een voorkeur voor overrijp en rottend fruit. Daarnaast nemen ze ook genoegen met andere dingen, zoals restjes wijn en bier, gemorst frisdrank, vruchtensap, koffiedik, theezakjes en verwelkte bloemen. Je zult veel fruitvliegjes rondom de afvalbak vinden, omdat veel van deze dingen hier natuurlijk in worden weggegooid.

Hoe bestrijd je ze?

Om de aanwezigheid van fruitvliegjes in huis te voorkomen is het belangrijk om goed te ventileren. Zet ook regelmatig de ramen tegen elkaar open. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht. Zorg er daarnaast voor dat je de afvalbak regelmatig leegt en er geen lege flessen of gebruikte glazen op het aanrecht blijven staan. Ten slotte is het belangrijk om fruit niet te lang te laten liggen en uitgebloeide bloemen direct weg te gooien.

Hoe zit het met zilvervisjes?

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes zijn kleine insecten. Ze danken hun naam aan de zilverachtige kleur en schubben, waardoor ze wat weg hebben van een vis. Ze zijn verder herkenbaar aan de voelsprieten op hun kop en de staartdraden aan de achterkant van hun lijf. Zilvervisjes kunnen een woning binnenkomen via kieren, naden en spullen die je mee naar binnen brengt. Vochtige en warme ruimtes zijn aangename leefomgevingen voor de zilvervisjes. Daarom zijn ze vaak te vinden in badkamers, wc’s, slaapkamers, afvoerleidingen en keukenkastjes.

Hoe bestrijd je ze?

Om zilvervisjes te bestrijden is het allereerst belangrijk om kieren en naden te dichten. Hoe klein een kier of naad ook lijkt, zilvervisjes zien toch kans om op die manier naar binnen te komen. Dicht deze dus af met bijvoorbeeld kit. Voorkom daarnaast dat er te veel vocht in huis blijft hangen, vooral in ruimtes zoals de badkamer. Ventileer hier goed door tijdens en na het douchen de mechanische ventilatie op de hoogste stand te zetten. Dankzij goede ventilatie kun je het binnenklimaat verbeteren waardoor zilvervisjes zich niet meer thuis voelen in je woning.

Alle tips op een rijtje

Alles op een rijtje

Hier volgen alle tips tegen ongedierte op een rijtje:

  • Ventileer goed
  • Lucht regelmatig
  • Plaats horren voor ramen en deuren
  • Dicht naden en kieren
  • Controleer regelmatig op nieuwe naden en kieren
  • Berg etenswaren goed afgesloten op
  • Maak je huis regelmatig schoon en focus dan vooral op plekken waar ongedierte vaak voorkomen
  • Laat geen vuile vaat staan
  • Maak vochtige plekken droog
  • Gooi (bijna) bedorven etenswaren weg
  • Leeg de afvalbak regelmatig