Home » Alles over ventilatie » Ventilatie informatie » Sick Building Syndroom

Wat is het Sick Building Syndroom?

Het Sick Building Syndroom (SBS) is een medische toestand waarbij de werknemers in een gebouw gezondheidsklachten hebben zonder een duidelijke reden. De symptomen lijken toe te nemen naarmate de werknemers langer in het gebouw zitten of deze verdwijnen juist wanneer zij niet aanwezig zijn (op vakantie zijn of niet werken bijvoorbeeld).

De klachten en oorzaken van SBS

Wat voor klachten kunnen er ontstaan bij SBS?

Het gaat voornamelijk om klachten zoals hoofdpijn, oog-, neus- en keelirritaties, moeheid en duizeligheid.

Deze symptomen blijken in direct verband te staan met de tijd waarbij een werknemer aanwezig is in een gebouw, terwijl er geen specifieke ziekte of oorzaak gevonden kan worden.

Volgens de WHO (World Health Organization) is er wereldwijd in 30% van de gebouwen een zodanig slecht binnenklimaat dat het gezondheidsproblemen oplevert.

De oorzaken van een slecht binnenklimaat

Een slecht binnenklimaat wordt veelal veroorzaakt door gebreken in verwarming, ventilatie en airconditioning.

In de meeste gevallen gaat het om een gebrek of compleet ontbreken van een goedwerkend ventilatiesysteem. Daarnaast blijken verschillende stoffen en gassen uit bijvoorbeeld gebouwen of uit materialen zoals printers of kopieermachines gezondheidsproblemen te veroorzaken.

“Organische stoffen in de lucht zoals schimmels, bacteriën, pollen en virussen hebben een direct effect op de gezondheidstoestand van mensen. Daarnaast blijkt slecht licht ook gezondheidsproblemen op te leveren.”

Wat zijn de gevolgen van SBS?

Een slecht binnenklimaat kan ervoor zorgen dat er groot productiviteitsverlies ontstaat en het aantal ziektedagen per werknemer toeneemt. Volgens een onderzoek van TNO veroorzaakt dit zelfs een schade die wel op kan lopen tot €3.500,- per werknemer per jaar in een gemiddeld bedrijf in Nederland.

Over het algemeen zijn er voor scholen en kantoren richtlijnen opgesteld voor een gezond binnenklimaat. Hetzelfde geldt ook voor particuliere woonhuizen. Echter wordt dit niet gecontroleerd of beboet wanneer deze richtlijnen niet worden nageleefd. Een goed onderhouden ventilatiesysteem of luchtbehandeling zorgt over het algemeen voor een goed en gezond binnenklimaat binnen een gebouw.

Sick Building Syndroom bestaat echt

Een studie uit 2015 heeft aangetoond dat SBS bijna 100% afhankelijk is van de luchtkwaliteit in gebouwen. Uit dit onderzoek is gebleken dat naarmate de COhoeveelheid in de lucht toeneemt dat het aantal mensen met hoofdpijn, neus irritaties, geïrriteerde ogen en een droge keel ook toeneemt.

Bepaalde stoffen staan direct in relatie met bepaalde gezondheidsrisico’s. Zo staat volgens dit onderzoek een hoge lichtintensiteit gelijk aan een droge huid en pijn aan de ogen. Een hoge temperatuur staat in verband met bijvoorbeeld niezen, rode huid, jeukende ogen en hoofdpijn. Een hoge luchtvochtigheid staat in verband met niezen en pijn aan de ogen.

Hoe kan Sick Building Syndroom voorkomen worden?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bekijk hieronder alle tips om SBS te voorkomen.

  • Het gebouw minimaal een kwartier per dag luchten
  • Goed en frequent onderhouden van ventilatiesystemen en bijbehorende ventilatiekanalen
  • Hogedrukreiniging van het dak voor het verwijderen van algen en schimmels
  • Verwijderen van schimmels en bacteriën door middel van een ozon (O3) behandeling
  • Verwijderen en vervangen van tegels en vloeren die water opnemen
  • Het gebruik van verf, kleefstoffen, oplosmiddelen en andere chemicaliën beperken tijdens bezetting en alleen gebruiken in goed geventileerde delen van het gebouw
  • Gebruikmaken van luchtreinigers, deze zijn er in verschillende maten en soorten
  • Regelmatig stofzuigen en schoonmaken van ruimtes
  • Gebruikmaken van een zo natuurlijk mogelijke belichting

Kan SBS aangetoond worden?

Over het algemeen is het moeilijk aan te tonen of er daadwerkelijk sprake is van het Sick Building Syndroom binnen een gebouw, aangezien dit bij een groot deel van de werknemers (personen binnen een gebouw) moet voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat dit duidelijk in verband staat met een bepaalde werkplek of bijvoorbeeld afdeling. Om het te kunnen aantonen is het belangrijk om een specialistisch bedrijf in te huren. Bij Alpha Ventilatie kunt u gratis en vrijblijvend een adviesbezoek in laten plannen voor een onderzoek. In de meeste gevallen kan al snel aangetoond worden of er sprake is van een ‘slecht’ binnenklimaat.

Gratis inspectie aanvragen

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Wij zullen (tijdens werkdagen) binnen 24 uur contact met u opnemen.

1 Gegevens
2 Omschrijving opdracht

Plan nu een adviesbezoek

Een van onze specialisten komt bij u langs om uw ventilatiesysteem en kanalen grondig te bekijken, meten en beoordelen. Nog geen ventilatiesysteem aanwezig? Dan kan onze specialist de mogelijkheden met u bekijken en doornemen. Indien er onderhoud of reiniging nodig is kunnen wij een nieuwe afspraak met u inplannen. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Het is handig om een adviesbezoek in te plannen in één van de volgende situaties:

  wanneer het ziekteverzuim toeneemt;
  bij lawaai van het ventilatiesysteem;
  bij vuile afzuigpunten in het gebouw;
  bij schimmelvorming in de badkamer of wc;
  bij hoge of juist te lage luchtvochtigheid in het gebouw.