Home » Alles over ventilatie » Ventilatie informatie » Schone lucht in huis

Luchtkwaliteit binnen

We hebben het vaak over de luchtkwaliteit buiten, maar men vergeet vaak het belang van schone lucht in huis. In meer dan 50% van alle woningen in Nederland is de luchtkwaliteit binnen aan de lage kant.

Dit geldt dus niet alleen maar voor woonhuizen maar ook voor bedrijfspanden, hotels, winkelcentra – noem het maar op. In bedrijfspanden krijgt men te maken met het Sick Building Syndroom. Overal waar wij komen staan we dagelijks blootgesteld aan ongezonde lucht.

De luchtkwaliteit in huis heeft invloed op uw gezondheid en is bijvoorbeeld met name van belang voor gezonde longen. We hebben als individu helaas weinig invloed op de luchtkwaliteit buiten maar kunnen zelf wel veel doen om de lucht in huis gezonder en beter te krijgen. In dit artikel kun je hier alles over lezen.

Een gemiddeld persoon brengt meer dan 80% van zijn of haar tijd binnen door, waarvan 50% in de in de eigen woning. Om deze reden is het belangrijk dat de lucht wat ingeademd wordt, altijd schone en frisse lucht is. Het grote probleem met “slechte lucht” in huis, is dat het niet te zien is met het blote oog. Wanneer men erachter komt is het vaak al te laat. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om schone lucht in huis te krijgen. Eén van de belangrijkste factoren is een goedwerkend ventilatiesysteem.

Informatie over schone lucht in huis

Wat kan ik zelf doen voor schone lucht in huis?

In Nederland hebben meer dan 2 miljoen woningen een verouderd ventilatiesysteem. De meeste huizen beschikken over een mechanische lucht afvoer en een natuurlijke lucht toevoer. Een mechanische ventilatiebox draait normaal gesproken 24 uur per dag, 7 dagen in de week en het hele jaar door. Een goedwerkend ventilatiesysteem kan er dus voor zorgen dat er schone lucht in huis is.

Hoe controleer ik of ik mechanische ventilatie heb?

U kunt snel herkennen of u wel of geen mechanische ventilatie heeft. Bekijk of er ventielen in het plafond of in de wanden van uw keuken, badkamer of wc te vinden zijn. Wanneer u deze aantreft is de kans groot dat uw woning beschikt over een mechanisch ventilatiesysteem.

Bekijk vervolgens of u ergens een machine aantreft in uw woning in de vorm van een doos. Deze hangt meestal in een CV hok, zolder, bijkeuken, garage of andere soortgelijke locatie in uw woning. Nu u uw mechanisch ventilatiesysteem heeft gevonden is het belangrijk om te controleren of deze ooit onderhoud heeft gehad.

Voor een goede werking van een ventilatiesysteem wordt namelijk geadviseerd om deze minimaal 1 keer in de 5 á 6 jaar te laten reinigen en daarnaast de ventilatiekanalen te laten reinigen.

Ventilatiesysteem laten reinigen

Een ventilatiesysteem raakt door de jaren heen flink vervuild. Dit is ook niet gek als u bedenkt dat het systeem 24/7, het hele jaar door aan het werk is.

Alle lucht, stoffen en andere deeltjes in de lucht worden continu afgezogen en komen vervolgens voor een deel weer terecht in de ventilatiekanalen en ventilatiebox.

Het overgrote deel wordt via een opening naar buiten geblazen. Wanneer de ventilatiekanalen vol raken is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten reinigen.

Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw ventilatiesysteem weer naar behoren werkt.

Wilt u meer lezen over ventilatie reinigen? Bekijk dan onze pagina over mechanische ventilatie reinigen. 

Tips voor schone lucht in huis

  Heeft u raamroosters? Zet deze dan altijd open, sluit deze nooit.

  Heeft u mechanische ventilatie? Laat deze dan 24/7, het hele jaar door draaien.

  Heeft u geen ventilatie? Zet dan regelmatig ramen op een kiertje, let op dat dit niet te lang is.