Home » Ventilatie » Waarom ventileren

Waarom ventileren?

De luchtkwaliteit in huis verslechtert gedurende de dag behoorlijk. Deze verslechtering van lucht gebeurt door alledaagse activiteiten in huis. In dit artikel zetten we alle nadelige gevolgen van slechte luchtkwaliteit op een rijtje en leggen we uit waarom je zou moeten ventileren.

Waarom ventileren

Video

Wil je weten waarom ventileren belangrijk is? Bekijk dan onderstaande video.


Ventileren is essentieel voor de gezondheid

essentieel voor gezondheid

Een gemiddeld persoon brengt meer dan 80% van zijn of haar tijd binnen door, waarvan 50% in de eigen woning. Om deze reden is het belangrijk dat de lucht die wordt ingeademd altijd schoon en fris is. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er verschillende complicaties ontstaan.

Op korte termijn kunnen er klachten opkomen als concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid, een droge keel en geïrriteerde ogen.

Op langere termijn kunnen er longziektes en infecties aan de luchtwegen ontstaan. In de meest ernstige gevallen zijn hart- en vaatziektes, kanker en koolmonoxidevergiftiging niet uitgesloten.

Ventilatie voorkomt schimmelvorming

ventilatie voorkomt schimmel

Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 15 liter vocht per dag. Dit vocht komt voort uit onder andere zweten, ademen, slapen, douchen, koken en wassen. Wanneer er geen goede ventilatie plaatsvindt, gaat het vocht in de lucht hangen en kan er schimmel ontstaan.

Schimmels kunnen zich nestelen op oppervlaktes in alle soorten kamers. Echter zitten vooral de zogenoemde ‘natte ruimtes’, zoals badkamers en keukens, snel onder de schimmels. Dat komt omdat in dit soort ruimtes de luchtvochtigheid nog hoger is. Schimmel ziet er vies uit, ruikt muf en is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Het veelvuldig inademen van vochtige lucht kan namelijk zorgen voor klachten van astma. Ook kan een te hoog vochtgehalte leiden tot reuma. Om schimmels te voorkomen is een goed werkend ventilatiesysteem, dat de vochtige lucht afvoert, erg belangrijk.

Ventilatie voert schadelijke gassen af

ventilatie tegen schadelijke stoffen

Ventilatie is nodig voor de afvoer van koolmonoxide en andere schadelijke gassen. Door het afvoeren van deze gassen kunnen fatale gevolgen worden vermeden.

Koolmonoxide (ook wel koolstofmonoxide genoemd) is een stof die extreem gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Het komt vrij tijdens de verbranding van kolen, hout en aardgas. Dat betekent dat de stof ook tijdens het gebruik van een gasfornuis of open haard vrijkomt in een kleine hoeveelheid. Zolang er een goede ventilatie aanwezig is, is er echter niks aan de hand.

Ventilatie zorgt er ook voor dat fijnstof wordt afgevoerd. Fijnstof blijft in de binnenlucht hangen wanneer een huis niet goed is geventileerd. Dit kan gevaarlijk zijn voor meerdere organen, waaronder het hart en de longen. Ook is het bekend dat de levensverwachting van mensen die regelmatig fijnstof inademen gemiddeld een stuk lager is. Fijnstof bestaat uit kleine stofdeeltjes die voornamelijk vrijkomen bij het koken, roken, het gebruik van kaarsen en een open haard. Wanneer een huis niet goed is geventileerd, worden deze deeltjes gemakkelijk ingeademd.

Buiten koolmonoxide en fijnstof zijn er andere luchtvervuilende stoffen die vrij komen bij verbranding, zoals stikstofdioxide (NO2) en vluchtige organische stoffen (VOS). Ook hiervoor geldt dat ventileren essentieel is, omdat deze stoffen kunnen zorgen voor onder andere longklachten, hoofdpijn en slapeloosheid

Ventilatie voorkomt ongedierte

Voorkomt ongedierte

Ventilatie en ongedierte hebben op twee manieren met elkaar te maken. Allereerst helpt ventileren met het zuiveren van de lucht die door ongedierte wordt vervuild. Als je bijvoorbeeld al last hebt van kakkerlakken, muizen of zilvervisjes, dan is het nog belangrijker om je huis te ventileren. Ongedierte scheidt stoffen uit die in de lucht belanden. Als je dit vervolgens inademt, dan kun je hier ziek van worden.

Ventilatie is ook belangrijk om huisstofmijt te voorkomen. Huisstofmijt overleeft het beste in een slecht geventileerde omgeving, omdat het vochtgehalte dan hoger is. Dit creëert de ideale voedingsbodem. De uitwerpselen van huisstofmijt kunnen zorgen voor vervelende allergische reacties, zoals geïrriteerde ogen, een verstopte neus en benauwdheid. Zorg er dus voor dat je een goede ventilatie hebt om dit te voorkomen.

Tevens kan ventilatie ervoor zorgen dat je in eerste instantie geen last krijgt van ongedierte. Wanneer je huis geventileerd is, is het minder vochtig. Omdat ongedierte zoals muizen, ratten en zilvervisjes afkomen op een vochtige omgeving, zullen ze je huis sneller mijden.

Benieuwd naar andere tips om zilvervisje en huisstofmijt in huis te voorkomen? Bekijk dan onderstaande video.


Ventilatie voorkomt nare geurtjes

ventilatie tegen nare geurtjes

Vieze en muffe geuren in huis zijn onaangenaam. Deze geurtjes kunnen het gevolg zijn van een slechte ventilatie. Geuren die in huis ontstaan tijdens dagelijkse activiteiten (zoals tijdens het koken), blijven in een huis zonder goede ventilatie langer hangen. Ook ligt de oorzaak vaak bij vocht die in vervuilde lucht zit. Het vocht kan namelijk in de vloeren, muren en meubels trekken en zo een muffe geur creëren. Een goed werkend ventilatiesysteem is dus essentieel voor een fris ruikend huis.

Ventileren bespaart geld

ventilatie bespaart geld

Een goed geventileerde woning is energiezuiniger, waardoor je dus geld kunt besparen. Schone, frisse lucht is droger dan vervuilde lucht, waardoor het makkelijker te verwarmen is. Dit laat zien dat het belangrijk is om je huis ook in de wintermaanden te blijven ventileren, omdat dit de periode is dat huizen meer verwarmd worden. Wanneer je een goed functionerend ventilatiesysteem hebt, zul je merken dat de energierekening lager uitvalt.

Ventilatie helpt ook bij goed geïsoleerde huizen

isolatie huizen is beter

Huizen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Dit heeft natuurlijk veel voordelen. Zo is het makkelijker om de binnentemperatuur te regelen en is er minder tocht in huis. Een goede isolatie heeft echter ook een groot nadeel. Vervuilde lucht verlaat het huis niet meer en ook schone lucht kan niet meer goed binnenstromen. Vroeger ging dit vanzelf door alle kieren en scheuren die gebouwen hadden, maar dat is nu dus niet meer het geval. Daarom moet je tegenwoordig de ventilatie van je huis zelf regelen. Door de ventilatie van je huis goed op orde te hebben voorkom je veel vervelende gevolgen zoals gezondheidsklachten, schimmelvorming, ongedierte, huisstofmijt, nare geurtjes en een hoge energierekening.

Conclusie

Goede ventilatie heeft dus vele voordelen waaronder, maar niet beperkt tot, een gezond binnenklimaat, het voorkomen van schimmel en een flinke besparing op de energiekosten. Genoeg redenen om vandaag nog te beginnen met ventileren!