Home » Alles over ventilatie » Ventilatie informatie » Schimmel in de badkamer

Last van schimmel

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met schimmels in elke hoek van de badkamer of wc! Gelukkig is daar wat aan te doen. Schimmels ontstaan namelijk op plekken waar het vochtig is. Een droge omgeving is de grootste nachtmerrie voor elke schimmel. Als u net lekker lang gebaad of een douche genomen, dan is de lucht in uw badkamer zeer vochtig en daarom de perfecte omgeving voor elke schimmel. Daarom is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in uw huis optimaal is.

Wat is schimmel?

Wat is schimmel precies?

Schimmel is heel makkelijk te herkennen aan zwarte of grijze puntjes en vlekken die voornamelijk ontstaan in hoekjes en de voegplekken van uw tegels bijvoorbeeld. U zult soms ook merken dat schimmels een vieze muffige geur afgeven.

Naast deze lucht en het feit dat het niet prettig oogt is er ook kans dat deze schimmels zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken bij bijvoorbeeld patiënten met longziektes (denk hierbij aan astma). Schimmels komen overal voor in het dagelijks leven, denk hierbij aan Franse kaas, champignons, penicilline, gist (brood) en zelfs op uw huid!

Hoe ontstaat schimmel?

Zoals genoemd ontstaat schimmel alleen op (zeer) vochtige plekken. Dit komt voornamelijk voor bij te weinig ventilatie. Vocht zal dan op koude plekken condenseren.

Denk hierbij aan oppervlakken zoals spiegels, ramen en tegels. Het is daarom belangrijk om uw ventilatiesysteem te onderhouden zodat overtollig vocht naar buiten wordt afgevoerd. Dit kan zowel met een mechanische ventilatie als met een Warmte Terug Win installatie.

Kort gezegd ontstaat schimmel wanneer vocht niet voldoende wordt afgevoerd en bijvoorbeeld in de badkamer blijft hangen. In het artikel luchtvochtigheid in huis vind u uitgebreid informatie over luchtvochtigheid in uw huis en hoe u dit optimaal kunt houden.

Tips om een te vochtige badkamer te voorkomen:

✓ Zet uw ventilatiesysteem nooit uit!
✓ Laat de badkamer deur na het douchen nog even openstaan.
✓ Zet de stand van uw ventilatie een stand hoger tijdens het douchen.
✓ Droog alles netjes af in uw badkamer met een trekker of handdoeken.

Hoe herkent u een vochtige badkamer?

✓ Met behulp van een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid meten. Wanneer dit hoger is dan 70%, weet u dat de luchtvochtigheid in uw badkamer hoog is.
✓ Het ontstaan van condens, zeker als dit blijft.
✓ Loslatend stucwerk of eventueel verf.
✓ Schimmelvorming
✓ Muffe of stoffige lucht.

Het belang van onderhoud aan uw Mechanische Ventilatie of Warmte Terug Win unit

Onderhoud uw Mechanische ventilatie of Warmte Terug Win installatie tijdig zodat u er zeker van bent dat de luchtvochtigheid in uw huis optimaal blijft.

Wij raden u aan om minimaal eenmaal in de 5 jaar uw ventilatie te laten reinigen en daarnaast eenmaal in de 2 jaar een klein onderhoudsbeurt te nemen. U kunt onze tarieven terugvinden op onze tarieven pagina.

Wilt u meer informatie? Neem dan direct contact op met één van onze specialisten, wij helpen u graag verder.

schoonmaak ventilatie