Home » Ventilatie » Afzuiging badkamer

Afzuiging in de badkamer

Een goede luchtkwaliteit in de badkamer is essentieel voor een gezond en fris binnenklimaat. Afzuiging is daarbij van groot belang. Door gebruik te maken van een goede afzuiging wordt de vervuilde, vochtige lucht uit de badkamer afgevoerd. Hiermee voorkom je schimmelvorming en verbeter je de gezondheid van de bewoners. Er zijn verschillende ventilatiesystemen beschikbaar voor een goede afzuiging in de badkamer. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten over afzuiging in de badkamer. Onze experts helpen je graag bij de installatie van een geschikt systeem. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Afzuiging in de badkamer

Waarom is afzuiging in de badkamer belangrijk?

afzuiging badkamer is belangrijk

Een goede afzuiging in de badkamer is van cruciaal belang om schimmels, bacteriën en andere ongewenste stoffen geen kans te geven en je gezondheid te bevorderen. Wanneer mensen zich in een ruimte bevinden, produceren ze van nature veel vocht. Als deze vochtige lucht niet wordt afgevoerd, kan dit leiden tot ongezonde omstandigheden. Dit wordt nog erger als je een douche of bad neemt, omdat er dan nog meer vocht in de lucht wordt gebracht. Een goede ventilatie in de badkamer is daarom onmisbaar om een gezond binnenklimaat te creëren. Zorg er daarom voor dat je badkamer is uitgerust met een goede afzuiginstallatie die de vochtige lucht afvoert. Zo voorkom je gezondheidsproblemen en houd je je badkamer fris en schoon.

Schimmel badkamer slechte afzuiging

Als vochtige lucht niet wordt afgezogen, is de badkamer de ideale plek voor bacteriën en schimmels om te groeien. Deze micro-organismen kunnen zich gemakkelijk vestigen op natte oppervlakken, zoals plafonds, muren en kitranden. Schimmels zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, maar kunnen ook astmatische en reumatische klachten veroorzaken. Daarnaast kunnen schimmels je schilder- en stucwerk aantasten en roest veroorzaken op metalen oppervlakken. Bovendien zien schimmels er vies uit en geven ze een muffe geur af. Er zijn meerdere manieren om schimmel in de badkamer te verwijderen.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de vochtige lucht in de badkamer wordt afgezogen met een goede afzuiginstallatie. Zo voorkom je niet alleen gezondheidsproblemen, maar ook schade aan je woning.

Hoe zorg ik voor goede afzuiging in de badkamer?

goede afzuiging badkamer

Er zijn verschillende afzuigsystemen die ervoor zorgen dat de vuile, vochtige lucht wordt afgezogen uit je badkamer. Het afzuigen van vervuilde lucht maakt deel uit van je mechanische ventilatiesysteem. Zo’n systeem is altijd actief, omdat ventilatie een proces is dat nooit stopt. Er wordt dus standaard de hele dag door vervuilde lucht afgezogen. Wel kun je de afzuigkracht verhogen wanneer je een bad of douche neemt. Dit is handig, omdat er dan veel vocht vrijkomt en in de lucht belandt.

Een slechte afzuiging in de badkamer is makkelijk te herkennen aan de volgende punten:

  • Condens op ramen, wanden en spiegels
  • Schimmel op de muur, het plafond, tussen voegen en kitranden
  • Aangetast schilder- en stucwerk
  • Vocht dat lang blijft hangen in de badkamer
  • Een muffe geur

Soorten afzuigingen voor de badkamer

soorten badkamer afzuiging

Je kunt kiezen tussen twee soorten afzuiging in de badkamer, namelijk een opbouw of een inbouw. Het grote verschil zit hem in waar de afzuigventilator precies wordt geplaatst. Beide systemen hebben voor- en nadelen. Kies je voor een inbouw ventilatie, dan heb je ook daar weer verschillende soorten in. Je kunt ook nog bepalen op wat voor manier je de ventilator aan wilt zetten.

Inbouw of opbouw badkamerventilator

Opbouw ventilatie

Een opbouw ventilatie wordt op de muur of aan het plafond geplaatst. De lucht die het systeem afzuigt wordt via buizen naar buiten geleid. Het fijne van een opbouw ventilatie is dat dit makkelijk te installeren is. Tevens is dit de goedkoopste optie. Heb je geen mechanische ventilatie in huis? Dat is geen probleem! Voor een opbouw ventilatie heb je dit namelijk niet nodig. De twee grootste nadelen zijn dat de ventilatie in het zicht hangt en veel luider is dan een inbouwventilator.

Inbouw ventilatie

Een inbouw ventilatie wordt gemonteerd in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen in. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vervuilde, vochtige lucht uit de badkamer wordt gezogen. Deze lucht wordt vervolgens naar buiten geleid. Een inbouw ventilatie heeft twee grote voordelen. Zo hangt het ventilatiesysteem niet in het zicht en daarnaast maakt deze relatief weinig geluid. Het nadeel is echter dat het lastiger en duurder is om een inbouw ventilatie te laten installeren. Dit komt omdat je er veel minder goed bij kan.

Kies je voor een inbouw ventilatie? Dan is het aan jou of je deze laat plaatsen in de luchtbuis of in het luchtkanaal.

Buisventilatie

Een buisventilatie is enkel handig in kleine badkamers of toiletten. Dit komt omdat een buisventilatie niet genoeg capaciteit heeft om grotere ruimtes goed te ventileren.

Kanaalventilatie (centraal ventilatiesysteem)

Een kanaalventilatie oftwel een mechanisch ventilatiesysteem is een goed idee als je een grotere badkamer hebt. Dit ventilatiesysteem wordt altijd tussen twee afvoerbuizen in gemonteerd, waardoor het een grotere afzuigcapaciteit heeft. Daarnaast kan kanaalventilatie vervuilde lucht over een grotere afstand naar buiten leiden. Heb je geen ventilatiekanalen? Bekijk dan onze pagina over ventilatie badkamer zonder afvoer.

Is je centraal ventilatiesysteem inmiddels verouderd? Laat deze dan vervangen.

Video

Bekijk onderstaande video waarin alle types badkamerventilatoren benoemd worden.


Tips voor goede afzuiging in de badkamer

tips voor een goede afzuiging

Een goed werkend afzuigsysteem is van groot belang om vochtige lucht in de badkamer te voorkomen. Er zijn echter nog enkele andere dingen die je kunt doen om de ventilatie in de badkamer te verbeteren:

  • Zorg ervoor dat je je huis goed onderhoudt. Allereerst is het uitermate belangrijk dat je je ventilatiesysteem professioneel laat reinigen en onderhouden. Doe dit minimaal elke vier jaar.
  • Maak de ondergronden waar schimmels zich vaak vormen regelmatig schoon en droog de plekken goed af. Denk hierbij aan kitranden en hoeken van de muren en het plafond.
  • Na het nemen van een bad of douche is het aan te raden om alle natte oppervlaktes te drogen. Dit kan bijvoorbeeld met een trekker of handdoek. Het is natuurlijk makkelijker om dit te doen wanneer de badkamer volledig betegeld is.
  • Laat natte handdoeken en kleren niet in de badkamer liggen. Dit zorgt voor extra vocht in de lucht. Het is het beste om deze buiten de badkamer te laten drogen.
  • Zet een raam open tijdens en na het douchen. Dit is vooral goed om te doen in de zomer, wanneer de buitenlucht droger is. In de winter is de buitenlucht in Nederland vrij vochtig, waardoor het openzetten van het raam tijdens de winter weinig nut zal hebben.
  • Gebruik waterafstotende verf op het plafond en de muren in de badkamer. Dit zorgt ervoor de deze oppervlaktes zo min mogelijk water absorberen en er geen schimmels kunnen ontstaan. Laat dit wel aanbrengen door een vakman om een goed en effectief resultaat te krijgen.
  • Gebruik waterafstotende afwerkingsmaterialen in de badkamer. Zo kun je gebruikmaken van gipsproducten en polystyreen platen. Deze nemen geen vocht op, waardoor schimmel geen kans maakt en de luchtkwaliteit in de badkamer verbetert.

Welke capaciteit heeft mijn ventilator nodig?

keuze ventilator capaciteit

Ventilatoren kunnen verschillen in afzuigcapaciteit. De afzuigcapaciteit staat voor hoeveel lucht de ventilator kan laten afzuigen in een uur. Hoe groter een badkamer is, des te groter de afzuigcapaciteit moet zijn. Het is dus goed om hier op te letten wanneer je een ventilator laat installeren. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe groot de capaciteit van een ventilator moet zijn om de vuile lucht in jouw badkamer af te zuigen.

Volgens het Bouwbesluit moet er in de badkamer minimaal 50 m3 per uur worden afgezogen. Houdt er hierbij rekening mee dat er niet meer dan 75 m3 per uur uit een aansluiting van 125 mm gezogen wordt, dit zorgt voor een te hoge luchtsnelheid wat resulteert in een toename van geluidsoverlast.

Hoeveel afzuiging (in kubieke meters m³) heb ik nodig?

Je kunt dit gemakkelijk zelf berekenen door een simpele formule toe te passen: Lengte x Breedte x Hoogte in meters x 10. Voorbeeld: bij een badkamer van 3,5 meter lang, 2,5 meter breed en 2,4 meter hoog heb je dus minimaal een afzuigcapaciteit van 3,5 x 2,5 x 2,4 x 10 = 210m3/h nodig.

Hoe bedien je een mechanische afzuiging?

bediening badkamer afzuiging

Ventilatie is een proces dat de hele dag door blijft gaan. Voor optimale binnenlucht is het dan ook de bedoeling dat de afzuiging van vervuilde, vochtige lucht altijd plaatsvindt en het systeem dus nooit uit wordt gezet. Het is echter wel zo dat de afzuiging niet altijd even hard hoeft te zijn. Wanneer er een aantal uur al niemand in de badkamer is geweest, hoeft de afzuiging niet zo hard te zijn als wanneer je net een lange douche hebt genomen.

Er zijn verschillende manieren om de hoogte van de afzuiging te regelen:

Handmatige bediening van de afzuiging

Er zijn afzuigingssystemen die je handmatig kunt bedienen. Je kunt dan zelf kiezen wanneer je deze aan- of uitzet, maar ook hoe hard je de badkamer wilt laten afzuigen. Daarnaast is er vaak ook een timer-functie beschikbaar die ervoor zorgt dat een ventilator voor bijvoorbeeld 15 of 30 minuten harder draait.

Afzuiging aangesloten op de lichtschakelaar

In veel badkamers is de ventilatie gekoppeld aan de lichtschakelaar. Wanneer je het licht aanzet, gaat de afzuiging van lucht in de badkamer vanzelf harder. Als je het licht vervolgens uitzet, wordt de afzuiging weer minder.

Op zich is het fijn dat je de ventilatie dus zelf kunt regelen aan de hand van een knop. Echter is het grote nadeel dat je het licht aan moet laten staan als je tijdelijk meer afzuiging wilt, terwijl er niemand in de badkamer is. Dit is vaak het geval na het douchen. De badkamer is dan nog te vochtig om de afzuiging te verlagen, maar jij hebt de ruimte dan al verlaten.

bediening lichtschakelaar badkamer

Automatische afzuiging

Een automatische afzuiging in de badkamer zorgt ervoor dat de afzuiging van lucht automatisch wordt verhoogd zodra het vochtgehalte in de lucht te hoog wordt. Dit kan bijvoorbeeld met een ventilatiebox met ingebouwde vochtsensor. Zodra de relatieve luchtvochtigheid in de lucht toeneemt, wordt de ventilatiebox automatisch op een hogere stand gezet. De gebruiker hoeft hier verder niks mee te doen. Alles werkt volledig vanzelf.

Automatische afzuiging op basis van CO2

Automatische afzuigingen op basis van CO2 hebben een CO2-meter die meet hoe hoog het CO2-gehalte in de badkamer is. Wanneer het CO2-gehalte te hoog wordt, zal de afzuiging vanzelf harder worden, totdat het CO2-gehalte weer op normaal niveau is. Bekijk ook vraaggestuurd ventileren of CO2 gestuurd ventileren.

Infrarood afzuiging

Bij een infrarood afzuiging herkent de sensor van de ventilator of er beweging is in de badkamer. Wanneer je je in de badkamer bevindt, dan zal de afzuiging dus vanzelf naar een hogere stand gaan. Wanneer je de badkamer vervolgens verlaat, wordt de afzuiging weer verlaagd.

Conclusie van dit artikel

conclusie afzuiging badkamer

Een goede afzuiging in de badkamer is erg belangrijk. Het bevordert je gezondheid, houdt de badkamer fris en gaat schimmels en bacteriën tegen. Er zijn genoeg manieren om een goede afzuiging te regelen, ook als je geen mechanische ventilatie in huis hebt. Een goede ventilatie hoeft niet duur te zijn. Het ligt volledig aan welk type je kiest. Er is dus geen enkele reden om de afzuiging in je badkamer niet goed op orde te hebben.

Installateur nodig?

Heb je een installateur nodig voor de installatie of advies voor een goede afzuiging in de badkamer?

Bij Alpha Ventilatie zijn we gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van ventilatiesystemen.
Vraag gratis en vrijblijvend advies bij ons aan.

Alpha ventilatie landelijk actief