Home » Alles over ventilatie » Ventilatie informatie » Gevolgen van slechte ventilatie

Wat zijn de gevolgen van slechte ventilatie?

Een goede ventilatie is van cruciaal belang voor bij jou in de woning. Wanneer je te maken krijgt met onvoldoende ventilatie in de woning is het mogelijk dat je last krijgt van bepaalde gevolgen. Welke gevolgen zitten er dan verbonden aan een slechte ventilatie in de woning? Om hier achter te komen raden wij je aan om snel verder te lezen, we zullen het je in dit artikel namelijk allemaal laten zien!

Het ontstaan van condensatie

Een van de gevolgen van onvoldoende ventilatie in de woning is het ontstaan van condensatie. Condensatie komt vooral voor tijdens de koudere wintermaanden, omdat het verschil in temperatuur tussen de koude buitenlucht en de warme lucht van binnen het meest dramatisch is. Vocht bouwt zich op in de lucht van je huis terwijl je ademt, een douche neemt, kookt of droogt en condenseert op ramen en muren. De eenvoudigste manier om dit te bestrijden is om je ramen te openen en frisse lucht door je hele huis te laten circuleren. Je kunt er ook voor kiezen om een afzuigkap te gebruiken.

Schimmel in huis

Een slechte ventilatie en een hoge luchtvochtigheid in het huis kan uiteindelijk leiden tot de opbouw van schimmel op uw vloeren, muren, plafond en zelfs meubels. Schimmel is gemakkelijk te herkennen aan zwarte of groene vlekken en een muffe geur. Schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergische reacties en andere nare symptomen die je het liefst wilt voorkomen. Als je ziet dat er schimmel ontstaat dan is er al langer sprake van onvoldoende ventilatie. Het is in dit geval super belangrijk dat je er echt zo snel mogelijk iets aan doet om de onvoldoende ventilatie te verhelpen.

Smerige lucht

Bij slechte ventilatie zullen er slechte geuren in huis blijven hangen, omdat er geen beweging van de lucht is om ze weg te halen uit het huis. Niet alleen is dit afschrikkend voor jezelf en voor alle gasten die op bezoek komen, maar de geuren kunnen ook leiden tot gezondheidsklachten. Je krijgt namelijk niet genoeg verse zuurstof binnen. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

Door op deze zaken te letten en door snel actie te ondernemen ben je in staat om de gevolgen van slechte ventilatie zo snel mogelijk te verhelpen. Dit zorgt ervoor dat je binnen no time weer frisse lucht in kunt ademen in huis. Zonder de juiste maatregelen zal je het jezelf echt geen pretje maken in huis. Wees er dus op tijd bij en zorg ervoor dat de ventilatie en afzuiging bij jou in huis naar behoren zijn aangelegd om deze nare gevolgen te voorkomen.

Ventilatiekanalen reinigen