Home » Ventilatie » Fijnstof in huis

Fijnstof in huis

Fijnstof is erg slecht voor je gezondheid. Je kunt hier ziek van worden en het kan zelfs dodelijk zijn. Niet fijn dus. Je wilt dit dan ook zo min mogelijk in huis hebben hangen. Maar wat is fijnstof nu precies, en wat kun je doen tegen fijnstof in huis? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over fijnstof.

Fijnstof in huis

Wat is fijnstof?

Wat is fijnstof?

Fijnstof is een verzamelterm voor alle kleine stofdeeltjes die in de lucht hangen. Met de nadruk op klein: deze stofdeeltjes zijn namelijk kleiner dan 10 micrometer. Voorbeelden zijn bodemstof, zout, zware metalen en roet. Fijnstof kun je gemakkelijk inademen en dat is erg slecht voor je gezondheid.

Wil je meer uitleg over wat fijnstof is? Bekijk dan onderstaande video.

 

Hoe ontstaat fijnstof in huis?

Hoe ontstaat fijnstof?

Fijnstof ontstaat tijdens verbrandingsprocessen van brandstoffen. Veel mensen kennen fijnstof van uitstoot in het verkeer en in industriële zones. Samen zorgen deze voor 50% van de totale hoeveelheid fijnstof in Nederland. Echter weet niet iedereen dat fijnstof ook kan ontstaan in huis. Dit gebeurt onder andere bij het gebruik van een open haard, tijdens het koken, tijdens het branden van kaarsen en wanneer je rookt.

Hoeveel fijnstof is ongezond?

Hoeveel fijnstof is ongezond?

In elke hoeveelheid kun je fijnstof het beste vermijden. Echter is dit niet altijd mogelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt daarom aan om het fijnstofgehalte te beperken tot 10 microgram per m3. De Europese norm ligt echter veel hoger, op 25 microgram per m3. Men is er dus niet over uit welke hoeveelheid aanvaardbaar is. Probeer fijnstof in ieder geval zoveel mogelijk te beperken.

Hoe meet ik het fijnstofgehalte in huis?

Fijnstof meten

Vraag jij je af hoeveel fijnstof er in jouw huis hangt? Dat kun je meten met een fijnstofmeter. Hier bestaan verschillende soorten en merken van. Er bestaat ook zoiets als een luchtkwaliteitsmeter. Deze meet naast het fijnstofgehalte ook andere aspecten van de luchtkwaliteit, zoals het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid. Aan veel van dit soort meters zit een app verbonden die je kunt downloaden op je smartphone of tablet. Je krijgt dan een melding wanneer het fijnstofgehalte of de algemene luchtkwaliteit in je huis niet goed is. De meest accurate meting van het fijnstofgehalte in huis wordt echter gedaan door gespecialiseerde bedrijven. Zij hebben hier goede apparatuur voor en voeren metingen uit over een langere periode.

De gevolgen van teveel fijnstof

Gevolgen van teveel blootstelling aan fijnstof

Fijnstof is niet fijn voor je gezondheid. Op de korte termijn kun je hier ziek van worden en op de lange termijn kan het zelfs fataal zijn. Met name ouderen, kinderen en mensen die al ziek zijn, zijn extra gevoelig voor fijnstof. Het is soms lastig vast te stellen dat iemand teveel blootstelling heeft aan fijnstof. Dat komt omdat de symptomen vrij algemeen zijn, waardoor het lastig kan zijn om de klachten terug te brengen naar fijnstof.

Wil je meer weten over het effect van fijnstof op je gezondheid? Kijk dan onderstaande video van Nu.nl.

 

De gevolgen van fijnstof op korte termijn

Mogelijke gevolgen van fijnstof voor je gezondheid op de korte termijn zijn:

  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Geïrriteerde ogen
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Hoge bloeddruk
  • Geïrriteerde huid
  • Allergische reacties
  • Verminderde concentratie
  • Verergering van bestaande aandoeningen, zoals astma en COPD

Gevolgen van fijnstof op korte termijn

De gevolgen van fijnstof op lange termijn

Mogelijke gevolgen van fijnstof voor je gezondheid op de lange termijn zijn:

  • Kanker
  • Hart- en vaatziekten
  • Dementie
  • Longklachten
  • Vroegtijdige sterfte

Wat kun je tegen fijnstof doen?

Wat kun je tegen fijnstof doen?

Het is lastig om fijnstof compleet tegen te gaan. Dat komt omdat fijnstof voornamelijk ontstaat bij dagelijkse activiteiten, zoals koken en stoken. Er zijn gelukkig wel manieren om het fijnstofgehalte in je huis te minimaliseren:

  • Rook niet in huis, maar doe dit buiten. Zo voorkom je onnodig extra fijnstof in huis.
  • Gebruik je open haard zo min mogelijk. Door het verbrandingsproces komt er veel fijnstof vrij. Hoe minder je de open haard daarom gebruikt, hoe beter het is.
  • Kook altijd met een afzuigkap aan. Zet deze niet alleen aan na het koken, maar ook tot 20 minuten daarna. Zo worden de meeste fijnstofdeeltjes opgezogen.
  • Vermijd het gebruik van kaarsen.
  • Stofzuig je huis regelmatig. Door te stofzuigen, zuig je een deel van de fijnstofdeeltjes je huis uit.
  • Klop tapijten uit. Fijnstofdeeltjes kunnen op tapijten liggen. Door deze regelmatig uit te kloppen, voorkom je een ophoping van fijnstof in je huis.
  • Ventileer je huis. Ventilatie zorgt ervoor dat de vervuilde lucht met fijnstof wordt afgevoerd en schone lucht je huis in kan stromen.
  • Plaats luchtzuiverende planten in huis. Onderzoek heeft aangetoond dat het effect niet groot is, maar alle beetjes helpen.

Helpen luchtreinigers tegen fijnstof?

Luchtreinigers zouden ervoor moeten zorgen dat de luchtkwaliteit in huis verbetert en het fijnstofgehalte afneemt. Echter is er geen garantie dat er daadwerkelijk minder fijnstof in huis zal hangen. Dat komt omdat niet elk model even effectief is. Zo werken draagbare luchtreinigers veel minder goed dan niet-draagbare varianten.

Samengevat

Fijnstof in huis conclusie

Fijnstof is alle kleine stofdeeltjes die in de lucht hangen. De deeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer en kunnen daardoor gemakkelijk ingeademd worden. Fijnstof wordt veroorzaakt door de verbranding van brandstoffen. In huis ontstaat fijnstof daarom onder andere door koken, roken, brandende kaarsen en open haarden. Fijnstof is erg ongezond en je kan hier dan ook ziek van worden. Alhoewel de gevolgen van blootstelling aan fijnstof op korte termijn vervelend zijn, zijn de gevolgen op de lange termijn nog veel ernstiger.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om fijnstof in huis te minimaliseren. Naast algemene tips zoals niet in huis roken en de afzuigkap gebruiken tijdens het koken, is ook ventileren belangrijk om fijnstof zo veel mogelijk tegen te gaan. Het is echter lastig om blootstelling aan fijnstof compleet tegen te gaan.