Home » Alles over ventilatie » Ventilatie informatie » Fijnstof in huis en hoe te verminderen

Fijnstof is nagenoeg overal om ons heen te vinden

Echter zit er wel een groot verschil tussen de hoeveelheden fijnstof die er in de lucht te vinden zijn. Als je last hebt van te veel fijnstof in huis dan is het van belang dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. Een te hoge concentratie fijnstof in de woning kan namelijk zorgen voor verschillende lichamelijke problemen. In dit artikel zullen wij je meer laten zien over fijnstof in de woning. Zo weet je na het lezen precies wat het is en wat je er precies tegen kan doen om het te verminderen!

Wat is fijnstof in huis?

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat is fijnstof eigenlijk? Alle zwevende deeltjes in de lucht, kleiner dan 10 micrometer, die je gemakkelijk inademt, noem je fijnstof. Hoe kleiner de verschillende deeltjes zijn, hoe gevaarlijker deze zijn als je ze binnen krijgt. Deze deeltjes komen namelijk in je longen terecht. Hierdoor kun je last krijgen van bepaalde longaandoeningen. Kleine kinderen en senioren zijn hier natuurlijk het gevoeligst voor. Zij moeten dus echt oppassen voor een te hoge concentratie fijnstof in de woning. Fijnstof kan tevens kankerverwekkend zijn. Dit is de reden dat je er echt zo snel mogelijk iets aan moet doen wanneer je te veel fijnstof in huis hebt.

Hoe fijnstof in de woning verminderen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het fijnstof in huis te verminderen. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we de meest effectieve manieren hieronder even voor je op een rijtje gezet:

  • Maak je huis helemaal rookvrij – Tabaksrook bevat een hele hoop verschillende stoffen die niet goed zijn voor de gezondheid. Door je huis rookvrij te maken zal je in staat zijn om aanzienlijk minder fijnstof binnen te krijgen.
  • Zorg voor planten in huis – Uit meerdere onderzoeken blijkt dat planten een goed effect kunnen hebben op het verminderen van de hoeveelheid fijnstof in de woning.
  • Klop je tapijt uit – Een tapijt bevat een hele hoop fijnstof die opgehoopt raakt in het tapijt. Door je tapijt uit te kloppen zal je in staat zijn om de hoeveelheid fijnstof in huis te verminderen.
  • Zet de dampkap aan – Je dampkap aanzetten is een eenvoudige manier om het fijnstof die vrijkomt bij het koken te verminderen.

Wij raden je zeker aan om deze tips te volgen om het fijnstof aanzienlijk naar beneden te halen. Zo kom je niet voor de grote gezondheidseffecten te staan. Hierdoor kun je gewoon in je woning leven, zonder dat je in aanraking komt met de schadelijke stoffen.