Home » Alles over ventilatie » Ventilatie informatie » Afzuiging badkamer

Goede afzuiging in de badkamer

Afzuiging badkamer: een belangrijk onderwerp. De badkamer is één van de meest vochtige plekken in huis. Dit komt omdat er in de badkamer veel waterdamp ontstaat door bijvoorbeeld het douchen. Door de grote hoeveelheid aan vocht is het van belang dat je over de juiste afzuiging in de badkamer beschikt. Met goede afzuiging voorkom je namelijk schimmelvorming en nare geurtjes, die slecht zijn voor de gezondheid. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe weet je welk soort afzuiging in de badkamer nodig is? Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten rondom goede afzuiging in de badkamer! 

Badkamerventilator

De meest effectieve en efficiënte manier om de badkamer te ventileren is door het gebruik van een badkamerventilator. Het plaatsen van een badkamerventilator is een simpele klus. Ook is er voor elke badkamer wel een badkamerventilator aanwezig. Daarnaast zijn ze relatief gezien niet duur. Het is bij de aanschaf echter wel belangrijk om onder andere rekening te houden met het type en de capaciteit van de afzuiging. Er zijn twee soorten badkamerventilatoren voor de afzuiging in de badkamer: inbouw en opbouw.

Inbouw of opbouw voor afzuiging in badkamer?

Als je de afzuiging in de badkamer wilt aanleggen is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je voor een inbouw of opbouw systeem wilt gaan. De meest voordelige versie is de opbouw variant. Deze hoef je enkel en alleen aan de wand vast te maken – zo makkelijk gaat het. Het nadeel is echter dat opbouw afzuigingen flink wat herrie kunnen maken. Mocht je dit vervelend vinden, raden wij je aan om te kiezen voor een inbouw afzuiging in de badkamer. Hoewel deze optie een iets duurder en moeilijker te installeren is, is het wel mooier op het oog én maakt het minder herrie. 

Inbouw afzuiging: de keuze tussen buis- of kanaalventilatie

Mocht je ervoor kiezen om een inbouw afzuiging in de badkamer aan te laten leggen, dan heb je de keuze uit twee soorten ventilatoren: buisventilatie en kanaalventilatie. Een buisventilator zal in zijn geheel in de afvoerbuis worden geplaatst. Dit is niet heel handig voor grotere badkamers, omdat dit soort ventilatie over minder capaciteit beschikt. Daarom zien we deze optie dan ook eigenlijk alleen bij wc’s en zeer kleine badkamers. Een kanaalventilator heeft daarentegen een stuk meer kracht en dus grotere capaciteit. Hierdoor is het mogelijk om meer lucht te verplaatsen. Hiermee ben je voorzien van de meest optimale ventilatie voor goede afzuiging in de badkamer!

Goede circulatie in de badkamer 

Welk soort ventilatie je ook kiest, het blijft van belang dat de lucht in de badkamer goed kan circuleren. Vochtige lucht kan namelijk alleen maar worden afgevoerd als er frisse lucht voor in de plaats kan komen. Zorg er daarom voor dat verse lucht altijd vanuit binnen komt. Lucht vanuit buiten kan namelijk minder goed vocht opnemen. Mocht je nu niet genoeg lucht kunnen krijgen in de badkamer, dan is het mogelijk om een luchtrooster onder de deur te laten plaatsen. Door op dit soort zaken te letten ben je er zeker van dat de afzuiging in de badkamer naar behoren werkt en blijft werken. 

Mocht je niet heel handig zijn met het installeren van de juiste afzuiging, dan raden wij je aan om dit te laten doen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en ben je zeker van een gezond binnenklimaat. 

Benodigde capaciteit voor goede afzuiging in de badkamer

Voor goede circulatie in de badkamer is het, zoals eerder benoemd, ook belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van het type ventilatie. De ventilator moet namelijk groot genoeg zijn om de vochtige lucht goed af te kunnen voeren. Gelukkig kan je de benodigde capaciteit gemakkelijk zelf berekenen met een simpele formule:

De lengte x breedte x hoogte van de badkamer x 10

Mocht je badkamer 4 meter lang, 3 meter breed en 2 meter hoog zijn, heb je een capaciteit nodig van (4 x 3 x 2 x 10 =) 240 m³/h. Deze ventilator capaciteit is de hoeveelheid lucht die het type ventilatie in een uur tijd zou moeten kunnen verplaatsen. 

Afzuiging badkamer: meer informatie

Mocht je er niet uitkomen of meer informatie willen, neem dan contact op met één van onze specialisten. Wij staan je graag te woord!