Ventilatiesysteem huis

Het is voor elk huis belangrijk om goed te ventileren. Een goed ventilatiesysteem in huis is namelijk essentieel voor gezond en comfortabel wonen. Goed ventileren is alleen mogelijk met een goed werkend ventilatiesysteem in huis.

Het is namelijk zo dat er in elk huis veel vocht en stoffen vrij komen tijdens onze dagelijkse bezigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vocht die vrij komt tijdens het douchen of het drogen van kleding. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij vocht vrij komt.

Daarnaast verliezen mensen en huisdieren ook dagelijks haren, huidcellen en andere dode cellen. Deze cellen en stoffen zorgen allemaal voor vervuiling van het binnenklimaat. Het is daarom belangrijk dat het ventilatiesysteem in uw huis goed functioneert en voldoende kan afzuigen in de vochtige plekken in huis. Wanneer u een mechanisch ventilatiesysteem in huis heeft is het belangrijk om dit goed te onderhouden.

Maak direct een online afspraak om uw ventilatiesysteem in huis te laten onderhouden.

Gezondheidsproblemen
Met een gezond binnenklimaat in huis kunt u gezondheidsproblemen voorkomen. Denk hierbij aan allergieën, hoofdpijn, slecht slapen en daarnaast natuurlijk een te vochtig binnenklimaat.

Vochtig huis door een slecht werkend ventilatiesysteem
Een te vochtig binnenklimaat kan verschillende problemen opleveren. Het kan schade aan meubilair opleveren, het veroorzaakt een beter leefklimaat voor huisstofmijt en daarnaast verhoogt het de kans op schimmelvorming.

De verschillende type huis ventilatiesystemen

Een woning kan in principe op vier verschillende manieren geventileerd worden op een natuurlijke of mechanische wijze. Deze methoden zijn gebaseerd op het onderscheid in de manier waarop lucht een woning binnen komt of juist de woning verlaat. De verschillende ventilatiesystemen die voor een huis gebruikt kunnen worden, luiden als volgt.

De meeste pure en oudste vorm van ventilatie, wordt ventilatiesysteem A genoemd. Zowel de toevoer als afvoer van lucht verloopt op een natuurlijke wijze via roosters, raampjes, naden en kieren in een huis.

Ventilatiesystemen B en C werken met behulp van een mechanisch ventilatiesysteem. Bij systeem B wordt lucht mechanisch toegevoerd, bij systeem C wordt er lucht mechanisch afgevoerd. Het omgekeerde geldt voor de toevoer van frisse lucht. In Nederland wordt in 9 van de 10 huizen die een ventilatiesysteem hebben, gebruik gemaakt van systeem C. Systeem B wordt bijna nooit gebruikt.

De laatste vorm van ventilatie staat ook wel bekend als ventilatiesysteem D. In dit systeem wordt zowel de toevoer als de afvoer van lucht op een mechanische wijze verricht. Dit staat ook wel bekend als een Warmte Terugwin Unit.

Uw ventilatiesysteem in uw huis laten onderhouden

Een ventilatiesysteem is vaak ergens in een huis verstopt waardoor onderhoud vaak wordt vergeten. Lucht in een woning wordt vervoerd via luchtkanalen. Ook de luchtkanalen zijn vaak niet te herkennen, aangezien deze verwerkt zitten in het beton van een woning. Uit onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van de bevolking in Nederland niet bekend is met onderhoud van ventilatiesystemen, waardoor de meeste ventilatiesystemen in huizen nog nooit eerder zijn onderhouden.

Wij raden u aan om het ventilatiesysteem in uw huis tijdig te laten onderhouden. Het is belangrijk om uw complete systeem minimaal één keer in de 4 tot 5 jaar te laten reinigen door een professional. Wanneer u dit bij Alpha Ventilatie laat uitvoeren, weet u zeker dat dit op een professionele wijze gebeurt. Wij hebben namelijk al meer dan 15 jaar ervaring in het onderhouden van verschillende soorten ventilatiesystemen.

Een bijkomend voordeel: besparing op energiekosten door goed onderhoud
Wanneer het ventilatiesysteem in uw huis goed wordt onderhouden, zal dit ook uw energierekening kunnen verlagen. Een ventilatiesysteem is op deze manier beter in balans en hoeft minder moeite te doen om goed te kunnen afzuigen.